Λίγο μετά την αποχώρηση των θεσμών από τη χθεσινή συνάντηση στο Χίλτον η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μη ολοκλήρωση των συζητήσεων ήταν έκδηλη.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τόσο το οικονομικό επιτελείο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη όσο και ο Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου δεν κατάφεραν να πείσουν πως «η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα».
Σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο δεν συζητά το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την απόσταση που φέρεται να κράτησε στη χθεσινή σύντομη συνάντηση η Ντέλια Βελκουλέσκου από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, στην κυβέρνηση «σήμανε συναγερμός».
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σε ερώτηση του NEWS 247 «τι θα γίνει αν δεν υπάρχει συμφωνία και οι δανειστές εμείνουν στην νομοθέτηση των επιπλέον μέτρων» δήλωσε με νόημα: «Αν δεν υπάρχει συμφωνία, ας πάμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε…»
Μετά την επιβεβαίωση πως το Eurogroup δεν θα πραγματοποιηθεί, ακολούθησε μια σειρά τηλεφωνημάτων και επαφών του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, όπου συμφωνήθηκε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να του ζητήσει την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής, ώστε «να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα», σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Σε σχέση με το χρόνο που θα γίνει αυτό, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε στο NEWS 247 «πως δεν βάζουμε εμείς την ημερομηνία. Ζητάμε άμεσα και το ορίζει ο Τουσκ», χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν το Πάσχα.
Σημαντική ημέρα θεωρείται η σημερινή σε σχέση με την στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί και από το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ελληνική πλευρά.
Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να θέτει με τον πιο εμφατικό τρόπο ως «κόκκινη γραμμή» τη μη νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων στο πακέτο των προληπτικών παρεμβάσεων, αλλά απλώς τον προσδιορισμό τους στη συμφωνία γνωρίζοντας ότι θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, καθώς και άλλα ισοδύναμα μέτρα.
«Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να νομοθετεί μέτρα για τρία χρόνια μετά», τόνιζε άλλο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 δείχνοντας τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ηρώδου Αττικού.
Ο χρόνος για άλλη μια φορά πιέζει τον πρωθυπουργό αφού η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης συνεπάγεται την μη καταβολή της δόσης τη στιγμή που οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο είναι πολύ μεγάλες και τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν.
Η επιμονή του ΔΝΤ φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη πως «οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα». Παρά το γεγονός πως από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, ωστόσο οι εξελίξεις φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο όλα τα σενάρια.