Κραυγές και ψίθυροι στην κυβέρνηση - τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Καμμένο

Κραυγές και ψίθυροι στην κυβέρνηση - τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Καμμένο
Πυρετός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση, αφού παρά την προσωρινή «ανακωχή» που είχε δηλωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τον υπουργό Αμυνας να προχωρεί ακόμη και σε κινήσεις εξόδου από την κυβερνητική συμμαχία.  Το βράδυ της Τετάρτης οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι το ζήτημα της παραμονής ή αποπομπής του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση θα συζητηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του υπουργού Αμυνας από τις ΗΠΑ.

Πάντως, λίγο πριν τις 23:30 ο Πάνος Καμμένος επανήλθε με ένα αινιγματικό twitter: «Δεν αλλάζει η θέση μου, αύριο η ΚΟ, προϋπόθεση η παραίτηση Μουζάλα». Της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κ.Τσίπρα και Καμμένου είχε προηγηθεί συνάντηση των κ.Ν.Παππά και Τ. Κουίκ με τον προεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις βραδυνές  ώρες της Τετάρτης, χωρίς να διαψεύδεται ή να επιβεβαιώνεται ήθελε τον Πάνο Καμμένο ακόμη και να αδειάζει το γραφείο του στο Πεντάγωνο, αλλά και να συγκαλεί συνάντηση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων.  

 Η κρίση που ξέσπασε μετά την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» εξελίσσεται πλέον απρόβλεπτα. 

Ομως, νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε φανεί ότι έδινε πίστωση χρόνου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση Μουζάλα. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από δίωρη συνάντηση με τον κ.Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος επέμεινε στη θέση του κόμματός του να παραιτηθεί ο κ.Μουζάλας μετά το «λεκτικό ατόπημά του», να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επιμένουν να ζητούν την παραίτηση Μουζάλα και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «κατανοεί τις θέσεις των ΑΝΕΛ». Ωστόσο, ο κ.Μουζάλας βρισκόταν  ήδη στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, που δεν «αντέχει» την αλλαγή του υπουργού με το πλέον κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Καμμένος άφησε με σαφήνεια να φανεί ότι θα περιμένει την απόφαση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και την επιστροφή του κ.Μουζάλα. «Θα περιμένουμε τη Σύνοδο και τις αποφάσεις. Η Κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ.Μουζάλας δεν την έχει», είπε ο Π. Καμμένος αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε αίφνης επρόκειτο να μετατεθούν κατά τουλάχιστον δύο  24ωρα. 

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν "αδυνατίζει", όταν είμαστε ειλικρινείς και όταν όλοι σεβόμαστε κάποιες αρχές. Αυτή η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε πολύ δυσκολότερες στιγμές», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο Mega, υπενθυμίζοντας τις πολύ σκληρές για τους ΑΝΕΛ, όπως είπε, αποφάσεις που έλαβαν στις περιπτώσεις τόσο του Παναγιώτη Σγουρίδη, όσο και του Παύλου Χαϊκάλη, γιατί ως κόμμα δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο μεν Παναγιώτης Σγουρίδης «έδωσε μια ατυχή απάντηση σε μια συνέντευξη που δεν άκουσε την ερώτηση», σε ό,τι αφορά δε, την υπόθεση Χαϊκάλη «οι καταγγελίες Αυγενάκη κατέπεσαν στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής». 

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο κ. Μουζάλας είναι εκείνος ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή, έχοντας παραδεχτεί ότι έκανε σφάλμα, όπως λέει ο ίδιος, να παραιτηθεί», ενώ προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική»

«Δεν μπορεί τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φεύγει για να πάει ισχυρός στην Ευρώπη, την ώρα που στο οικονομικό θέμα έχουμε φτάσει πλέον να συζητάμε το τέλος της αξιολόγησης και τη διαγραφή του χρέους να έχουμε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες και προκαλούν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο κ. Μουζάλας».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του Μαξίμου, που –όπως είπε - «καλύπτει αμήχανα» τον κ. Μουζάλα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «εγώ μετά την ανακοίνωση αυτή, ενημερώθηκα από συνεργάτες μου, είδα το video και μίλησα με τον πρωθυπουργό. Σας διαβεβαιώνω ότι ο πρωθυπουργός εκείνη την ώρα δεν είχε δει τίποτα».

Ερωτηθείς αν με το "εκείνη την ώρα" εννοεί την ώρα που εξεδόθη η ανακοίνωση, είπε «μετά. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και μου είπε ότι θα το δει και θα μιλήσουμε. Δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος. Του είπα λοιπόν ότι εγώ ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα».

 «Η απόφαση θα ληφθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο κ.Καμμένος δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ.Μουζάλα «δεν απειλεί την κυβερνητική συνοχή». Η κυβερνητική εκπρόσωπος που επικαλέσθηκε μάλιστα και δυσκολία επικοινωνίας με τον κ.Μουζάλα, ο οποίος ταξίδευσε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί παραίτηση από την πλευρά του κ.Μουζάλα.  «Ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται τη θέση και την ευαισθησία του Πάνου Καμμένου και του ελληνικού λαού για το συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση μένει σταθερή στην εθνική θέση. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η επιτυχής έκβαση της Συνόδου για το προσφυγικό», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, παραπέμποντας και εκείνη με τη σειρά της στην επιστροφή της κυβερνητικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες για τη λήψη απόφασης στην υπόθεση Μουζάλα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και τον Παύλο Τσίμα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο προσφυγικό και ειδικότερα στην «έξοδο» προσφύγων προς την ΠΓΔΜ και το φυλλάδιο με το οποίο άγνωστοι τους παρακίνησαν,  ανέφερε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Ελάχιστα λεπτά μετά τη μετάδοση της συνέντευξης ξέσπασε σάλος που εξελίχθηκε σε κυβερνητική κρίση με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να ζητά την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα μέσω του twitter. Ο κ.Μουζάλας ζήτησε δύο φορές συγγνώμη για το λεκτικό του ατόπημα. Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε και η ΝΔ, ενώ το Ποτάμι σημείωσε σε ανακοίνωση ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρατηθεί υπουργός, αλλά το σαρδάμ δεν είναι ένας από αυτούς.