Σάλος από την προειδοποίηση του Μαξίμου για στάση πληρωμών στο χρέος

ΤΣΙΠΡΑΣ
Τη διαπραγμάτευση με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων επισκιάζει η προειδοποίηση συνεργατών του πρωθυπουργού ότι, αν η Ελλάδα δεν λάβει δόσεις από το διεθνές δάνειο, θα σταματήσει την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, που ερμηνεύθηκε σαν προαναγγελία στάσης πληρωμών, πιθανότατα στις 9 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένη η πληρωμή 446 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κυβέρνηση, τόνιζαν πηγές του Μαξίμου, «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
Και υπογράμμιζαν ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος, χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια)».
Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει κάτι νέο σε αυτές τις τοποθετήσεις, απλώς επαναλαμβάνεται σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Αναβολή του Brussels Group
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση απέστειλε στους θεσμούς τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, όμως δεν κατέστη δυνατό να συγκληθεί, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, συνεδρίαση της Ομάδας των Βρυξελλών για να συζητηθεί σήμερα και το ραντεβού των τεχνοκρατών ορίσθηκε αύριο, Σάββατο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και τονίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
Η λίστα, επισημαίνουν, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.Σημειώνεται ότι αρχικά προβλεπόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 3% για φέτος, αλλά, όπως φαίνεται, το οικονομικό επιτελείο τον περιορίζει περίπου στο μισό.

Πάντως, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ