χρέη της.
Σημειώνει το άρθρο: «Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο, ενώ ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, συμπληρώνει: ««Η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος».
Η Bild
Η συγκυρία για την Ελλάδα δεν είναι καλή και για έναν ακόμα λόγο: η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών επικροτεί τη σκληρή στάση της καγκελαρίας, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα Bild. Σε αυτή το 68% των Γερμανών τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε διαγραφή ελληνικού χρέους. Η Bild, η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Γερμανία, χωρίς αμφιβολία έχει συμβάλλει στο κλίμα, με εκτεταμμένα ρεπορτάζ αυτή την εβδομάδα στα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι εύποροι Έλληνες πλοιοκτήτες. Εκτενές φωτο-ρεπορτάζ που δείχνει δισεκατομμυριούχους να απολαμβάνουν την καλή ζωή, φέρει τον τίτλο: «Γιατί εσείς οι ζάμπλουτοι Έλληνες δεν πληρώνετε φόρους;»
Στις θέσεις Ντράγκι
Αυτό που αναμένεται να συναντήσει ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι μια σύμπλευση του Βερολίνου με τη Φρανφούρτη – ήτοι, με τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ. Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε με τον διοικητή της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Ο στόχος του ήταν να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την ρευστότητα προς τις καταπονημένες ελληνικές τράπεζες, και επιπλέον να επιτρέψει την δημιουργία χρηματοδοτικής «γέφυρας» 10 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του μήνα.
Η συνάντηση συνέπεσε με την απογοητευτική πώληση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που κατέδειξε τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Ελλάδα κατάφερε να διαθέσει μόνο 625 εκατ. ευρώ με μέσο yield 2,75% σε σύγκριση με 2,3% στην δημοπρασία του περασμένου μήνα. Το ποσό ήταν λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις προσφορές της προηγούμενης δημοπρασίας.
Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις, το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης. Ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Σόιμπλε ζητεί μια ελληνική δέσμευση στην ισχύουσα διαδικασία, πριν ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.
Παγερή προειδοποίηση
Ο κ. Σόιμπλε ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, είναι κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής κρίσης από το 2010 που η χώρα δέχτηκε την πρώτη έκτακτη διάσωση. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά με τις μεταρρυθμίσεις της, είπε πρόσφατα, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «απείρως μεγάλη» πρόκληση μπροστά. Την περασμένη εβδομάδα, εξαπέλυσε μια παγερή προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι η Γερμανία δεν θα «εκβιαστεί» να αναχρηματοδοτήσει την Ελλάδα.
Η Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της, ενώ εκφράζει την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υποστηρίζει την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλκερ Κάουντερ, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρόσφατα καταδίκασε τους Έλληνες για την «αναίδειά τους» όπως δήλωσε σε συναδέλφους του. Άλλοι βουλευτές του κόμματος, έχουν προειδοποιήσει τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους, πριν ζητήσουν από τους Γερμανούς φορολογούμενους κι άλλο ρευστό.Αλλά η σκληρή προσέγγιση έχει εγείρει αμφιβολίες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το στρίμωγμα της Ελλάδας στην γωνία μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι θα απαιτήσει τεράστιες αποζημιώσεις για την ναζιστική κατοχή του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Σε μια από τις πρώτες πράξεις του ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο σημείο εκτέλεσης 200 Ελλήνων το 1944. Το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει νομικώς επιλυθεί. Και πάλι όμως, επικρατούν ανησυχίες ότι η Γερμανία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αν ξεκινήσει η Ελλάδα μια τέτοια εκστρατεία.