Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι στην Αυστρία



Τα Χριστούγεννα στην Αυστριακή πρωτεύουσα δεν είναι παραμυθένια... είναι απλώς παραμύθι! Όταν ακούει κάποιος Χριστούγεννα στη Βιέννη σκέφτεται πως δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να την επισκεφτεί... κι όμως υπάρχει! Πήγαινε μια βδομάδα νωρίτερα!!!

Η είσοδος στο Παλάτι Χόφμπουργκ



Η Βιέννη ήταν η καρδιά του κράτους των Αψβούργων και δικαιώνει απόλυτα της φήμη της ως αυτοκρατορική πόλη. Για να είμαι ειλικρινής θεωρούσα ότι θα είναι άλλη μία ακόμακεντροευρωπαϊκή πόλη σαν όλες τις άλλες, αλλά φτάνοντας εκεί με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Η πόλη ήταν πανέμορφη, τα κτίρια όλα καλοδιατηρημένα με παλάτια και εκκλησίες με μπαρόκ προσόψεις. Πραγματικά περπατούσες σε αυτή την πόλη και ένιωθες πριγκίπισσα (ή βασιλιάς, όπως βολεύεται κανείς!).


Ένα κλασσικό βιεννέζικο κτίριο
Ένα κλασσικό βιεννέζικο κτίριο  
Ζήλεψα πολύ τους Βιεννέζους όταν φαντάστηκα ότι ακόμα και η τελευταία γκαρσονιέρα θα βλέπει σίγουρα σε χρυσοποίκιλτους δρόμους και ακόμα και η βόλτα τους στο σουπερμαρκετ είναι σαν ξενάγηση σε μουσείο. H κεντρική πλατεία λέγεται Stephanslatz όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, ένα έργο τέχνης ακόμα και μέχρι τη σκεπή του (την καλύπτουν 250.000 γυαλιστερά πλακίδια δημιουργώντας υπέροχα σχέδια) . Για να θαυμάσεις τον από ψηλά πιες ένα ποτό στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου DO&CO (Stephansplatz 12).
H κεντρική πλατεία Stephanslatz στην Αυστρία
 Η κεντρική πλατεία Stephansplatz
Στην πόλη, την περίοδο των εορτών που εκεί ξεκινάει από το Νοέμβριο στήνονται υπαίθριεςχριστουγεννιάτικες αγορές, με μεγαλύτερη αυτή μπροστά στο Δημαρχείο στη Rathausplatz. Πάνω από 150 ξύλινα σπιτάκια πουλάνε τα πάντα. Από χριστουγεννιάτικα στολίδια μέχρι καραμελωμένα φρούτα και ζεστό κρασί βρασμένο με μπαχαρικά (glühwein επί το γερμανικότερο). Το κρασί στο δίνουν ακριβό (γύρω στα 6 ευρώ) αλλά αν τους πας το γυάλινο ποτήρι πίσω σου επιστρέφουν τα μισά... Εγώ πάντως τα κρατάω, τα κάνω συλλογή. Μην παραλείψεις να δοκιμάσειςχοτ ντογκ με το ντόπιο λουκάνικο kaiserkrainer που μέσα του έχει λιωμένο τυρί, η δροσερή φρουτοσταγόνα των αλλαντικών!!! Όλη η πόλη είναι στολισμένη και ακόμα και σε μικρότερες πλατείες όπως αυτή μπροστά στη Mariahilfer Kirche προσφέρουν παραδοσιακές λιχουδιές όπως Lebkuchen (μπισκότα) και Bratkartoffeln (ψητές πατάτες) Αλλά φρόντισε όλα αυτά να τα επισκεφτείς μέχρι τις 23/12 γιατί μετά κλείνουν! Εντελώς!!!! Είναι τρελοί αυτοί οι Βιεννέζοι...!
Μια ανάσα από τον καταιγισμό του χριστουγεννιάτικου πνεύματος μπορείτε να αναζητήσετε στα πολλά μουσεία αλλά και παλάτια της πόλης. Από μουσεία επισκέφτηκα μόνο το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunst Historisches Museum) το οποίο βρήκα πολύ καλό αλλά λίγο μικρό. Προτίμησα να χαζέψω την αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια μέσα στο Παλάτι Χόφμπουργκ, στο ΒασιλικόΘησαυροφυλάκειο και στην Όπερα. Σ'αυτά το αξιοθέατα αποτυπώνεται εύγλωττα η χλιδή και η μεγαλοπρέπεια της πρωτεύουσας της πάλαι ποτέ κραταιάς Αυστροουγγαρίας... θα χορτάσει το μάτι σας ρουμπίνια, στέμματα, αχανείς σάλες και βασιλικά ενδύματα, κυρίως φορέματα της πασίγνωστης πριγκίπισσας Σίσσυ.  
Η είσοδος στο Παλάτι Χόφμπουργκ
Η είσοδος στο Παλάτι Χόφμπουργκ

Η Όπερα στην αυστρία
Η Όπερα
Επίσης μπορεί κανείς να επισκεφτεί και τα ανάκτορα του Μπελβεντέρε και το Σένμπρουν. Για του λάτρεις της τέχνης υπάρχει και η επιλογή του Museums Quartier, στο χώρο που στεγάζονταν οιαυτοκρατορικοί στάβλοι έχουν ανεγερθεί μουσεία όπως το Leopold, το MUMOK (Μοντέρνας Τέχνης) και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής.
Στέμμα και σκήπτρα από το Θησαυροφυλάκειο της Αυστρίας
Στέμμα και σκήπτρα από το Θησαυροφυλάκειο της Αυστρίας
 Το φαγητό στη Βιέννη είναι εξαίσιο, σχετικά φθηνό και μπόλικο. Μια καλή επιλογή είναι το εστιατόριο Figlmüller στο οποίο σερβίρεται το μεγαλύτερο σνίτσελ της πόλης, σκέψου ότι η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη από του πιάτου. Θα χρειαστεί να έχεις κάνει κράτηση εκ των προτέρων γιατί οι ουρές των πεινασμένων τουριστών είναι μεγάλες. Άριστα με τόνο όμως παίρνει το Salm Braü ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο εστιατόριο δίπλα στα ανάκτορα του Belvedere. Παϊδάκια και κότσι καραμελωμένο, ψητές πατάτες με τη φλούδα και σάλτσες σε όλα τα χρώματα! Τις άλλες δύο μέρες όπως ανέφερα και στον τίτλο δεν ήταν τίποτα ανοιχτό!  Ευτυχώς στις 25 βρέθηκε ένα παραδοσιακό εστιατόριο πάρα πολύ καλό που θύμιζε ξύλινο σπίτι το οποίο ήταν ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ και την βγάλαμε καθαρή εκείνη τη μέρα. Στην είσοδο δεν είχε όνομα, θα το βρεις στην Singerstrasse 28, αξίζει να το ανακαλύψεις.
Εστιατόριο Salm Braü
Εστιατόριο Salm Braü
Και ήρθε η ώρα για τα φημισμένα υπεραιωνόβια καφέ της πόλης. Αυτό μεταφράζεται σε νωχελικάπρωινά πίνοντας μυρωδάτο καφέ melange και τσιμπολογώντας φρεσκοψημένα γλυκά στο cafe Hawelka και το cafe Central. Αξίζει μια βόλτα στο cafe Sacher όχι τόσο για την πολυδιαφημισμένη sachertorte (μα σοκολάτα με μαρμελάδα;) αλλά για την χλιδάτη διακόσμηση και την αυτοκρατορική κομψότητα που αποπνέει. Καλή επιλογή είναι και το cafe Demel με τις εντυπωσιακές του βιτρίνες με γλυκά αλλά απέφυγε το Landtman. Μπορεί να ήταν το αγαπημένο του Φρόιντ αλλά θέλει κράτηση ακόμα και για καφέ, με τον αγενέστατο σερβιτόρο να μας δείχνει επίμονα την πόρτα όταν διαπίστωσε ότι δεν είχαμε κάνει.  
Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Βιέννη ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σίγουρα είναι μια πόλη που θέλω να επισκεφτώ ξανά. Προσοχή όμως στο κρύο της τον χειμώνα. Εμείς οι Νότιοι όσα ρούχα και να φοράμε δεν είμαστε φτιαγμένοι να αντέχουμε στον κρύο ευρωπαϊκό χειμώνα οπότε μπορείς να προγραμματίσεις την εκδρομή σου την άνοιξη. Εγώ πάντως παρά το κρύο και την βροχή (αλλά πολλή βροχή) που έφαγα επιμένω να πιστεύω πως ο χειμώνας της Βιέννης της πάει πολύ.
ΥΓ  Έχε πάντα εύκαιρα νομίσματα γιατί οι τουαλέτες στους περισσότερους χώρους, ακόμα και οι δημόσιες δεν ανοίγουν χωρίς κέρμα (συνήθως 0,50€) 

 Κ.Κοντ