Παρακολουθήσαμε τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη Θεατρική σκηνή Ηρακλείου


Έναν αιώνα μετά από την πρώτη δημοσίευση της «Φόνισσας», το 1903 στο περιοδικό «Παναθήναια», το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον, χάρη στην πολυπλοκότητά του και το ανεξάντλητο των αναγνώσεων και των ερμηνειών του. Στην πολυπλοκότητα της εμβληματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη εστιάζει και η παράσταση, μια παράσταση με πέντε γυναίκες επί σκηνής που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής Φραγκογιαννούς. 
Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλήματος ή αντικείμενο καταπίεσης; 


«Κανέν πράγμα δεν είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται, αλλά παν άλλο – μάλλον το εναντίον.»
Στο Ηράκλειο Κρήτης το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 21.00μμ μας δόθηκε  η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη από τη θεατρική σκηνή Ηρακλείου κάτω από την σκηνοθετική επίβλεψη του Μάνου Μανιά.
Στην πρεμιέρα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης: Παύλος Μπαριτάκης,ο συγγραφέας Γιώργος Α.Χριστοδούλου. ο ηθοποιός Οδυσσέας Σταμούλης.η Θεατρολόγος Μαρία Μαρί καθώς και η δημοσιογράφος-επικοινωνιολόγος Ντίνα Κονταρίνη
Η "Φόνισσα" είναι νουβέλα του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του καθώς θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μάνος Μανιάς δίδαξε τους ηθοποιούς του να μιλήσουν τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη σαν να ήταν η μητρική τους γλώσσα καθιστώντας δύσκολο το εγχείρημα σε μία πρωτότυπη ιδέα του ιδίου την οποία και ακολούθησαν με επιτυχία όλοι οι ηθοποιοί.


Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μία βασανισμένη ζωή ως παιδί, ως σύζυγος, ως μητέρα μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μία γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά δυστυχία, όχι μόνο  στο ίδιο το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως αν είναι φτωχή.
Ένα βράδυ καθώς ξενυχτάει στη κούνια της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της περνούν από το μυαλό της όλες οι δύσκολες στιγμές της ζωής που έζησε.Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας ασφυξία ενώ ο θάνατος από τον γιατρό θεωρείται φυσιολογικός.. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει γιά την πράξη της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.
Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν για θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακό που έχει διαπράξει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να την συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σε ένα πηγάδι όπου κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί, όμως η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.
Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της. Τη στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα, η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινη και την θεία δίκη.

Μία παράσταση δουλεμένη με αγάπη και μεράκι που δεν πρέπει να χάσετε κάθε Σάββατο και Κυριακή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων!




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 ΣΚΗΝΙΚΑ:                                 ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ:           ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΥΛΑΣ  
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ :                            ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΑΘΙΑΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ:               ΚΩΣΤΑΣ   ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:              ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ
ΗΧΗΤΙΚΑ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ:               ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ                            ΕΝΖΟ MARCHETTI
VIDEO                                        FOTO KAMERA
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ:       ΜΙΧΑΕΛΑ ΒΡΥΘΙΑ 
ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΚΙΝΗΣΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:     ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ
ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Φραγκογιαννού:                          ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΝΤΟΣΙΩΖΙΟΥ
Δελχαρώ, Γυναίκα Α:                   ΔΙΑΜΑΝΤΑ ΒΟΣΚΑΚΗ   
Αμέρσα, Μάνα, Γυναίκα Γ:            ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Μαρουσώ, Γυναίκα Ε:                   ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ
Κορίτσι:                                         ΜΑΡΙΑ ΑΣΤΡΟΥΛΑΚΗ
Γιάννης, Λυρίγκος, Περιβολάς :    ΜΑΡΙΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ




Θερμά συγχαρητηρία σε όλους τους συντελεστές!
Αφήγηση:                                      ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ



ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ-Ίδρυσε την Θεατρική σκηνή Ηρακλείου Κρήτης το 1983
https://www.facebook.com/theatrikiskini.gr/videos/549354342511508/