Ελαιόλαδο: Δέκα εναλλακτικές χρήσεις του που δεν είχες φανταστεί

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής και ήδη από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί την αξία του. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ελιές, από τις οποίες προέρχεται το ελαιόλαδο, καλλιεργούνται παραδοσιακά στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να αποτελεί σταθερά μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου. Το ξέρατε, όμως, ότι είναι εξίσου χρήσιμο και εκτός κουζίνας; 
Δείτε πού μπορεί να σας βοηθήσει:

1. Για να ενυδατώσετε το δέρμα σας

Αναμείξτε ίσες ποσότητες από ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο και λάδι καλέντουλας και ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας. Επαλείψτε τα σημεία που εμφανίζουν ξηρότητα, σκασίματα ή μπορεί να έχουν καεί από τον ήλιο. Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε πληγές, αναμιγνύοντας κόκκινο κρασί με ελαιόλαδο.

2. Για να μη σκουριάσουν οι λεπίδες του ξυραφιού

Ξεπλύνετε τη λεπίδα σας μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα μαλλιά και την κρέμα ξυρίσματος. Στεγνώστε καλά τη λεπίδα με ένα πανί για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υγρασία. Βάλτε με ένα πανί ελαιόλαδο στις λεπίδες του ξυραφιού μετά από κάθε χρήση για την αποφυγή της σκουριάς. Βεβαιωθείτε ότι οι λεπίδες είναι εντελώς στεγνές πριν εφαρμόσετε το λάδι. Αποθηκεύστε τα ξυραφάκια σε ένα ντουλάπι ή ράφι που δεν έχει υγρασία.

3. Για να γυαλίσετε μεταλλικές επιφάνειες

Βάλτε λάδι σε ένα καθαρό πανί και γυαλίστε τα μεταλλικά αντικείμενά σας. Πραγματικά θα λάμψουν.

4. Για λεύκανση στα δόντια

Βάλτε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο στο στόμα σας και κρατήστε το για 5 λεπτά την ημέρα. Όσο περνάνε οι μέρες φροντίζετε να κρατάτε το ελαιόλαδο στο στόμα σας και να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο πριν το φτύσετε, φτάνοντας μέχρι τα 20 λεπτά. Θα έχετε περισσότερα οφέλη στην υγεία σας.

5. Για να αφαιρέσετε μπογιά από το δέρμα

 Η μπογιά είναι δύσκολο να φύγει από το δέρμα μόνο με σαπούνι και νερό, αλλά αν βάλετε λίγο λάδι θα μπορέσετε να την βγάλετε εύκολα και χωρίς να δημιουργήσετε ερεθισμό στο δέρμα σας.

6. Για να τονώσετε τα μαλλιά σας

Το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό για τα μαλλιά και το δέρμα. Για να αποκτήσουν τα μαλλιά λάμψη, κάνουμε απαλή εντριβή με ελαιόλαδο, αφήνουμε λίγες ώρες και στη συνέχεια τα λούζουμε. Τα μαλλιά θα λάμψουν από υγεία και θα μειωθεί η τριχόπτωση.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μάσκα μαλλιών: αναμείξτε ίση ποσότητα ελαιόλαδου και δαφνέλαιου και περάστε τα μαλλιά σας. Κάντε ελαφρύ μασάζ. Τυλίξτε τα με πετσέτα και αφήστε το ευεργετικό αυτό λάδι να δράσει για μισή ώρα. Ύστερα, μπορείτε να λουστείτε.

7. Για να "ξεμαγκώσετε" φερμουάρ

Κόλλησε το φερμουάρ σας; Βάζοντας λάδι πάνω του θα το βοηθήσετε να γλιστρήσει και να ανοίξει.

8. Για όμορφα και απαλά χείλη

Βάλτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

9. Για να γυαλίσετε τα παπούτσια σας

Ψεκάστε λίγο ελαιόλαδο στα δερμάτινα παπούτσια σας και τρίψτε τα με ένα μαλακό πανί για να κρατήσουν τη λάμψη τους.

10. Για να περιποιηθείτε ξύλινες επιφάνειες

Αν προσθέσετε ένα κουτάλι της σούπας λάδι σε ένα 1/4 φλ. χυμό λεμονιού έχετε ένα πολύ καλό γυαλιστικό επίπλων.