Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κοιμόμαστε δεν το λες και καλό (video)


Το όνομά μου είναι Μάθιου Γουόλκερ, είμαι καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Why We Sleep».

Τι είναι τα όνειρα, τι συμβαίνει και υπάρχουν αληθινά οφέλη όταν ονειρευόμαστε; 
Αρχικά, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν ονειρευόμαστε, είναι μια χρονική στιγμή κατά την οποία γινόμαστε ψυχωτικοί. Και πριν αποκλείσετε αυτή τη διάγνωση, θα σας δώσω πέντε λόγους, γιατί χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια των ονείρων, αρχικά ξεκινήσατε να βλέπετε πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν εκεί, οπότε είχατε ψευδαισθήσεις.
Δεύτερον, πιστεύετε σε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να είναι αληθινά, οπότε είχατε παραισθήσεις. Τρίτον, μπερδευτήκατε για την ώρα, το μέρος και το άτομο που είστε, οπότε αποπροσανατολιστήκατε. Τέταρτον, είχατε έντονα και μεταβαλλόμενα συναισθήματα όπως ένα εκκρεμές, κάτι που χαρακτηρίζεται ως υπερβολική ευαισθησία. Και στη συνέχεια; Σηκωθήκατε το πρωί και ξεχάσατε το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο το όνειρο, οπότε πάσχετε και από αμνησία.
Και αν είχατε κάποιο από αυτά τα πέντε συμπτώματα όσο ήσασταν ξύπνιοι, θα ζητούσατε ψυχολογική ή ψυχιατρική θεραπεία, όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου και των ονείρων, αυτό φαίνεται να είναι μια φυσιολογική βιολογική και ψυχολογική διαδικασία.
Ποιες είναι οι λειτουργίες τότε ή τα οφέλη του να κοιμόμαστε; Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος με όνειρα, ο οποίος αρχικά προέρχεται από ένα στάδιο το οποίο ονομάζετε REM (ύπνος με γρήγορη κίνηση των ματιών), έχει δυο οφέλη για τον εγκέφαλο.
Το πρώτο είναι η παραγωγικότητα, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και των ονείρων, ο εγκέφαλος ξεκινάει τη «σύγκρουση» πληροφοριών που μόλις έχετε μάθει, μαζί με άλλες παλιές που έχουν συγκεντρωθεί στον εγκέφαλο. Και έτσι ξεκινάει να συνδέει πληροφορίες, σαν ένα θεραπευτικό γκρουπ για τη μνήμη. Έτσι θα έχετε φρέσκες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζατε. Είναι σωστή η έκφραση “να κοιμάστε πάνω στο πρόβλημά σας” και τώρα έχουμε αποδείξεις ότι ο ύπνος με όνειρα είναι εκείνος που σαν δίνει αυτό το είδος πληροφοριακής σοφίας, από μια απλή γνώση.
Το δεύτερο όφελος είναι ένας τύπος θεραπείας στη μέση της νύχτας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου με όνειρα είναι όταν αρχίζουμε να νιώθουμε και να ξεχωρίζουμε τις δύσκολες, τραυματικές και συναισθηματικές εμπειρίες που έχουμε. Και ο ύπνος σχεδόν απομακρύνει τις συναισθηματικές και πικρές επιπτώσεις που είχαμε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: Business Insider