Θετικά μηνύματα για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαρτίου

 
Με το Μαξίμου να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα στοχεύοντας στην ανάπτυξη και στην Συνταγματική αναθεώρηση ενισχύονται τα θετικά μηνύματα για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαρτίου

Το γεγονός ότι οι εταίροι παραμένουν στην Αθήνα και σήμερα είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν γεφυρωθεί ακόμα μεγάλες διαφορές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σύγκλιση υπάρχει στο δημοσιονομικό του 2018, στις ιδιωτικοποιήσεις και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ τα εργασιακά και το πακέτο μέτρων – αντίμετρων φαίνεται πως θέλει ακόμα αρκετή δουλειά.
Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο και σήμερα θα ενημερώνεται από τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων. Από τη συμπρωτεύουσα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ενώ από το οικονομικό επιτελείο περιμένουν και τα αποτελέσματα του αυριανού Eurworking Group.
Από το Μαξίμου βλέπουν πως τα ζητήματα «αγκάθια» που απομένουν μπορούν να λυθούν μέσω της πολιτικής οδού και δείχνουν αρκετά ανακουφισμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, προκειμένου μέχρι τις 20 Μαρτίου να χαραχτεί ένας οδικός άξονας πάνω στην οποία θα πατήσει η τεχνική συμφωνία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν το κλίμα να αλλάζει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ακόμα και η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως δεν υπάρχει θέμα grexit, αλλά και ότι δεν έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια ήταν ένα καλό προμήνυμα.
Σε πολιτικό επίπεδο η επίσπευση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για το Μαξίμου, καθώς θα καταφέρει να δώσει ένα τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί ειδικά μετά τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα πιστεύουν πως θα είναι η καλύτερη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που πιέζει την κυβέρνηση όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει.
Ζητούμενο για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας είναι η επιστροφή των κλιμακίων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να «κλειδώσουν» τα περισσότερα από τα κρίσιμα ζητήματα.