ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ “ΔΡΑΜΑ” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

H κυβέρνηση μεταφέρει την κρίση στο εσωτερικό
  1.  Ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή για τον «μποναμά» προς τους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ζήτησε η κυβέρνηση, με έναν διπλό στόχο:
      Να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι η ελληνική Βουλή έχει δικαίωμα να αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει την άδειά τους
    1. Να στριμώξει κάθε κόμμα που θα πει “όχι” – και κυρίως τη ΝΔ – “παραδίδοντάς το βορά στο …λαό”, καθώς “εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων”!
    Η πολιτικά έξυπνη αυτή κίνηση της κυβέρνησης, δημιουργεί ένα νέο σκηνικό, που έχει μεν πλεονεκτήματα για την εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά δυστυχώς, καμία σοβαρή λύση δεν προσφέρει στην από εδώ και πέρα σχέση με τους δανειστές.
    Τα σπάμε με το ΔΝΤ, τα σπάμε και με τους Ευρωπαίους, τη στιγμή που είμαστε όμηροι ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ως χώρα, ανεξάρτητα του ποιός έβαλε την υπογραφή…
    Καθώς θεωρείται δεδομένο, ότι ανεξάρτητα από το πόσους ψήφους θα πάρει το “ναι στα μέτρα υπέρ συνταξιούχων και νησιωτών” στην ονομαστική ψηφοφορία, οι δανειστές ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΨΗ, ήδη τα σενάρια για ρήξη και πρόωρες εκλογές, ενισχύονται.
    Σημαντική πάντως εκτιμάται ότι είναι η έμμεση στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον  Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έσπευσε χθες το βράδυ να δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο AFP: «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».Επίσης, από τον  πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα: «Οι δανειστές της Ευρωζώνης αποφάσισαν να αναστείλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πίσω από αυτή την επαίσχυντη απόφαση  βρίσκεται το μοχθηρό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη στις πιο χαμηλές συντάξεις, με το ζήτημα του χρέους».ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΊΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ«Παρών» θα ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο και ανήθικο.  Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διχασμένο, όσον αφορά τη στάση του στην ψηφοφορία.Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή προσανατολίζονται στο «ναι», το Ποτάμι στην αποχή, ενώ η Ένωση Κεντρώων αναμένεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.ΝΩΡΙΤΕΡΑ
    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
    «Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές. 
    Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο “πρόθυμος” κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! 
    Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος “Εφιάλτης”. Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας.
    Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».
    ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    Η Νέα Δημοκρατία, που έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα.
    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια.
    «Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.
    Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας»
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι: «Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα». «Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί
    O Σταύρος Θεοδωράκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί από το κόμμα κατά την ψηφοφορία. Μέχρι χθες το απόγευμα υπερίσχυε το «παρόν», ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν από την αρχή. Το δίλημμα που έχουν και στο Ποτάμι είναι ότι από τη μία δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, όμως από την άλλη δεν θέλουν και να κατηγορηθούν ότι βάζουν πλάτη στους ξένους.
    Θεωρούν πάντως ολοκληρωμένη την αξιολόγηση: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από μια δύσκολη συμφωνία πάντα έχουμε δραματοποίηση της κατάστασης με “αποκαλύψεις” και σκληρές δηλώσεις. Τελικά μπαίνουν όλα στο τραπέζι και βρίσκεται λύση. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κ. Τσίπρας όταν φθάσει στο πάρα ΄5 θα υπογράψει, μιλώντας ξανά για “ηρωική διαπραγμάτευση” και πανηγυρίζοντας για την επιτυχία. Μόνο που τον λογαριασμό και των καθυστερήσεων και κυρίως των λάθος προτεραιοτήτων στις διαπραγματεύσεις τον πληρώνει η κοινωνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
    Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται. «Ο Τσίπρας πάει να μας χρησιμοποιήσει, σε ένα σκηνικό ρήξης με τους ξένους. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θέλουμε ρήξη με τους ξένους αλλά συνεννόηση», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
    Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ότι, «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης.
    ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΣΙΠΡΑ…
    Η αντίδραση της Ευρωζώνης στην απόφαση για βοήθημα στους συνταξιούχους και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς, εκδηλώθηκε χθες και ήταν σκληρή.
    • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ανακοίνωσε πως «παγώνει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα είναι συμβατά με το μνημόνιο. 
    • Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανέφερε πως τα μέτρα δεν φαίνεται να είναι συμβατά με το μνημόνιο.
    • Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διεμήνυε πως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να μη λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις.