Τιμήθηκε ο Αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Σισμανίδης στην εκδήλωση «Αριστοτελικά Εντυπώματα», που διοργάνωσαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η διήμερη εκδήλωση, με τίτλο «Αριστοτελικά Εντυπώματα», που διοργάνωσαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής για τα «2.400 χρόνια Αριστοτέλη», υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Foundation G. Sciacca, καθώς και του Συλλόγου Πτυχιούχων «Αριστοτέλης» του Παντείου Πανεπιστημίου
Alexandroupoli Online Την Κυριακή 27 Αυγούστου στα Αρχαία Στάγειρα, τυμπανιστές και ιέρειες έκαναν την έναρξη της εκδήλωσης και έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Χορευτές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύξεινος Λέσχη Βέροιας συγκλόνισαν χορεύοντας τον πυρρίχιο χορό, ενώ το θεατρικό δρώμενο «Η διδασκαλία του Αριστοτέλη» από τη Θεατρική Ομάδα «Τα Γκαργκάνια» έκλεισαν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια, τιμήθηκε από τη Γ. Γ. G. Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη ο Αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Σισμανίδης. Συμβολικό δώρο και μετάλλιο απέδωσαν ο Αντιπρόεδρος Ελλάδος G. Sciacca, Γιώργος Τσούκαλης, καθώς και ο Αν. Διεθνών Σχέσεων, Αναστάσιος Θεοδωρακέας. Ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς ευχαρίστησε για το τεράστιο έργο του τον Αρχαιολόγο, ενώ η Βίκυ Μπαφατάκη εκθείασε την προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού. Ο κ. Σισμανίδης αναφέρθηκε στη σημασία της ανακάλυψης του τάφου του Αριστοτέλη και την μεγάλη ανάπτυξη που θα φέρει στον τόπο.
Ο Γιάννης Πλούταρχος συγκίνησε το πλήθος ερμηνεύοντας αφιλοκερδώς δικές του ξεχωριστές επιτυχίες, αλλά και τραγούδια πλήρως εναρμονισμένα με τον αρχαιολογικό χώρο και την εποχή του Αριστοτέλη. Ο Πάνος Παυλής, η Βάγια Ζυγογιάννη, καθώς και ο Στέφανος Πετρίδης με τη λύρα του εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους.
Παρουσιαστές της εκδήλωσης η Θεανώ Καρατσιουμπάνη και ο Δημήτρης Μουρβάκης.
Το πρωί της Κυριακής στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η Εικαστικός Δήμητρα Λαμπρέτσα, με τη συμμετοχή παιδιών φιλοτέχνησε τη μορφή του Αριστοτέλη με άμμο που εντυπωσίασε τους παριστάμενους.
Το Σάββατο 27 Αυγούστου η Επιστημονική εκδήλωση στην Ιερισσό φιλοξένησε εξαιρετικούς επιστήμονες που μίλησαν για τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Αριστοτέλη. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Γεώργιος Τσομής, μίλησε για τον «Αριστοτέλη και τη μουσική παιδεία, μίμηση και κάθαρση», ο Αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σισμανίδης για την «Ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη», ο Φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας για την «Προσωπικότητα του Αριστοτέλη και τα χαρακτηριστικά του έργου του». Τέλος, ο Φιλόλογος και Συγγραφέας Αθανάσιος Μπαντές ανέπτυξε με έναν εντυπωσιακό τρόπο την ομιλία του με τίτλο «Ο Αριστοτέλης και τα μοντέλα της οικονομίας», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο φαινόμενο της δουλείας. Η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη μίλησε για τον «Ασύνορο Αριστοτέλη» και συντόνισε το πάνελ.Ο εθελοντικός χαρακτήρας όλων των συμμετεχόντων ήταν ευδιάκριτος για ακόμη μία φορά και προκάλεσε τη συγκίνηση σε όλους, δίνοντας την υπόσχεση για ακόμη περισσότερες δράσεις.