Στη Μassar Investments LLC, επενδυτικό σχήμα που ελέγχεται από τον Άραβα δισεκατομμυριούχο Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ, μεταφέρθηκε το 20,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2016 και στο πλαίσιο της ικανοποίησης των προαιρέσεων για την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go από την κυρίαρχο πάροχο της Τυνησίας Tunisie Telecom (TT). Το τίμημα ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ και θεωρείται εσωτερική διευθέτηση των μετοχών που κατέχουν Αραβες επενδυτές στη Forthnet, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Όπως ανακοίνωσε χθες η TT, ολοκληρώθηκε η ικανοποίηση όλων των προαιρέσεων που είχαν τεθεί για την εξαγορά της μαλτέζικης Go και πλέον η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας είναι κάτοχος του 65% των μετοχών της Go. Μέσω της τελευταίας, η ΤΤ απέκτησε έμμεση συμμετοχή περίπου 22,6% στην ελληνική Forthnet. Μάλιστα, με βάση τις ανακοινωμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και στις 11 Αυγούστου 2016, η Go απέκτησε επιπλέον ποσοστό 1,97% στη Forthnet. Ετσι η (έμμεση) συμμετοχή της ΤΤ στη Forthnet ανέρχεται στο 24,6%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments από 22,6% θα περιορισθεί στο 20,6%.
Νέος μέτοχος της Forthnet, εκτός από την TT, είναι ο Άραβας επιχειρηματίας Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ. Ο όμιλος που ελέγχει ο αλ Γκουρχέρ διοικεί την Mashreq Bank, μία από μεγαλύτερες τράπεζες στα Εμιράτα. Μάλιστα, ο πατέρας του Αραβα κροίσου, που ίδρυσε την Mashreq Bank το 1967, ήταν φέτος στην 286η θέσητης λίστας του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 4,9 δισ. δολαρίων.
Ο ίδιος ο Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ που είναι CEO της τράπεζας, ήταν προ τριετίας στην 401η θέση της ίδιας λίστας με περιουσία που υπολογίζονταν τότε σε 2,7 δισ. δολάρια.
Ο όμιλος Al Ghurair Investment LLC που διοικεί ο Άραβας κροίσος έχει δραστηριότητα και σε σειρά άλλων τομέων που ξεκινούν από τη βιομηχανία τροφίμων και την τσιμεντοβιομηχανία και φτάνει μέχρι τις κατασκευές, τα πετροχημικά και τα ακίνητα. Ο βραχίονας των τροφίμων που διοικεί η αδελφή του Essa, περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της Μέσης Ανατολής και το γνωστό εμφιαλωμένο νερό Masafi. Ο νέος μεγαλομέτοχος της Fοrthnet είναι εξαιρετικά δραστήριος και σε άλλους τομείς και προεδρεύει στο Arab Business Angels Network, έναν οργανισμό που επενδύει σε νεοϊδρυθείσες και καινοτόμες επιχειρήσεις με Αραβες ιδρυτές.
Οι μετοχικές αλλαγές στην εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναχρηματοδότησης του δανεισμού μετά την πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες. Η συμφωνία για τη ρύθμιση του δανεισμού της Fοrthnet, που προσεγγίζει τα 325 εκατ. ευρώ, θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την εταιρεία τηλεπικοινωνιών καθώς στηρίχθηκε σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο (business plan).
Για τη Forthnet είχε ενδιαφερθεί η Wind Hellas, η οποία απέκτησε το 33% των μετοχών της επιχείρησης. Εν συνεχεία συμμετοχή 7% απέκτησε η Vodafone, ελέγχοντας έτσι οι δύο εταιρείες το 40% της Forthnet. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2014 Vodafone και Wind είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 44% των μετοχών που κατείχε στη Forthnet η αραβική ΕΙΤ.