Απόφαση Μαρινόπουλος: Προστασία μέχρι τον Σεπτέμβριο και καμία κατάσχεση

 
Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρία έναντι των πιστωτών.
AdTech Ad
Αυτό θα ισχύσει μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.
Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και οι μισθώσεις.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ανακοίνωση για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε η “Μαρινόπουλος ΑΕ” σημειώνοντας ότι με την απόφαση διασφαλίζεται το μέλλον της εταιρείας, διατηρούνται οι θέσεις και ρυθμίζονται οι οφειλές προς τους προμηθευτές.
Αναλυτικά η Μαρινόπουλος ΑΕ αναφέρει: 
“Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.
Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.
Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση”.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται πως νωρίτερα, εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές είχαν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα. Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.
Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως ανέφεραν,  με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.
Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημοσίου κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος. Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος.
Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.
Πάντως δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει "πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης".