Θα πεθάνουν παιδιά, δε μπορείς να βάζεις μία νοσηλεύτρια να δουλεύει με 13-14 νεογνά'

 
Τραγικές ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των νεογνών στις νεογνολογικές μονάδες της χώρας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της  ελληνικής νεογνολογικής  εταιρείας κος Γαβριήλ Δημητρίου στο Healthview. O  κος Δημητρίου, καθηγητής νεογνολογίας και διευθυντής της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αναφέρει ότι στην Πάτρα από τα 25 κρεβάτια εντατικής φροντίδας  με απόφαση του ΔΣ μπορούν να λειτουργούν μόνο τα 15 αφού οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν .

AdTech Ad
"Θα πεθάνουν παιδιά, δε μπορείς να βάζεις μία νοσηλεύτρια να  δουλεύει με 13-14 νεογνά" εξηγεί ο κος Δημητρίου και προσθέτει:
Για να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια θα έπρεπε να είχαμε  22-23 νοσηλεύτριες και έχουμε μόνο 12-13. Θα έπρεπε να έχουμε 7 γιατρούς και έχουμε  4. Μας είπαν, ότι μάλλον θα μας στείλουν άλλο ένα γιατρό αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο. Ζητούμε νοσηλεύτρια για την εντατική φροντίδα των νεογνών και στέλνουν νοσηλεύτρια στο χειρουργικό τμήμα του «Καραμανδάνειου. Μα εκεί δεν είναι νεογνολογική μονάδα!", διαμαρτύρεται ο κος Δημητρίου.
Στην Ελλάδα το 10% των τοκετών είναι πρόωροι με 200 νεογνά να γεννιούνται με εγκεφαλική παράλυση.  Για κάποια από αυτά τα νεογνά  δε μπορείς να κάνει τίποτε, αλλά για αρκετά μπορείς!. Καταλαβαίνετε πως θα ζήσουν αυτά τα παιδιά για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια; Τι ηθική επιβάρυνση είναι για την οικογένεια τους και τι οικονομικό κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους; Και όμως, εάν στελεχωθούν σωστά οι νεογνολογικές μονάδες, μπορείς να αποφύγεις όλη αυτή την ταλαιπωρία και το κόστος και των οικογενειών και της Πολιτείας λέει ο κος Δημητρίου.
"Η δουλειά στις μονάδες είναι δύσκολη.Οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, όμως δε γίνεται γιατρός 60 και 65 χρονών να εργάζεται στη μονάδα και να κάνει 7-8 εφημερίες το μήνα", κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νεογνολογίας.
Στην ερώτηση του Healthview, για το εάν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι ελλείψεις σε όλη τη χώρα, ο κος Δημητρίου απαντά:
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 28 μονάδες νεογνολογικής φροντίδας, από τις οποίες οι 7-8 είναι ιδιωτικές. Δε γνωρίζουμε όμως ποια είναι η κατάσταση σε κάθε μία από αυτές και κυρίως στις ιδιωτικές. Κανείς δε ξέρει τι κάνει το κάθε νοσοκομείο.
Το 2008 που ήρθα από την Αγγλία ξέρω, ότι αυτό συνέβαινε σε ιδιωτικές μονάδες, «νεογνό 28 εβδομάδων (που είναι βιώσιμο!) έλεγαν άστο δε θα ζήσει…» τώρα δε ξέρουμε εάν εξακολουθεί και συμβαίνει... Βγαίνει βέβαια ένα πιστοποιητικό θανάτου, όμως  εμείς ζητάμε να αναγράφονται περισσότερα στοιχεία για τις αιτίες του θανάτου ενός νεογνού κάτι που δε γίνεται όπως θα έπρεπε για να έχουμε μία σωστή εικόνα.
Αυτή τη στιγμή λέει ο κος Δημητρίου, γίνεται μία προσπάθεια από τη Νεογνολογική Εταιρεία καταγραφής όλων των ελλείψεων στις  μονάδες νεογνολογικής φροντίδας  της χώρας. Όταν τα συγκεντρώσουμε όλα αυτά, θελουμε να δούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Υπάρχει επί πλέον και το πρόβλημα με το ΕΚΑΒ. Μεταφέρουν νεογνά στην επαρχία και στο ασθενοφόρο δεν υπάρχει νεογνολόγος αλλά παιδίατροι μαυαυτήρες ακόμη και μαίες. Η κατάσταση είναι τραγική! Στέλνουμε γράμματα τα συζητάμε αλλά δε γίνεται τίποτε, λέει ο κος Δημητρίου. Τώρα θέλουμε να πάμε στο υπουργείο έναν κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων με στοιχεία και αριθμούς.
 «Να συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νεογνολογίας, ότι φωνάζουμε (δικαίως) για κλίνες εντατικής φροντίδας για ηλικιωμένους που έχουν με βάση το προσδόκιμο, ακόμη 5 χρόνια ζωής, για αυτά τα νεογνά όμως που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους ποιος ενδιαφέρεται;»