Οι σοσιαλιστικές ζυμώσεις του Τσίπρα

Πριν λίγο καιρό ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα "προς όφελος του ιδίου και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών".
AdTech Ad
"Ελπίζω ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του ίδιου", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρέντσι ενώπιον των δημοσιογράφων.
Οι ζυμώσεις με τον χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εντάθηκαν μέσα στον Μάρτη, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον ηγέτη των Ισπανών σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχαν. Οι δύο άντρες άλλωστε είχαν βρεθεί τον ίδιο μήνα στο Παρίσι, προσκεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ σε μία συνάντηση Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών.
Θυμίζουμε επίσης πως στις 17 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως παρατηρητής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μέσω Twitter ο ίδιος έγραφε πως "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι κρίσιμες αποφάσεις που χρειαζόμαστε απαιτούν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων". Με αυτή την αρχή σαν βασικό του γνώμονα, συμμετείχε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με απώτερο στόχο τη μετατόπιση των συσχετισμών προς την κεντροαριστερά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το κοινό μέτωπο κατά της λιτότητας σε βάθος χρόνου, όπως εκτιμά το Μαξίμου.
Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμμετέχει σαν μέλος ταυτόχρονα σε δύο ευρωομάδες, αλλά οι κινήσεις Τσίπρα δείχνουν πως αναγνωρίζει τους σοσιαλιστές ως συμμάχους. Βασικό επιχείρημα των κομμάτων που είναι μέλη της Σοσιαλιστικής ευρωομάδες, είναι "η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων" για τα μεγάλα ζητήματα, ρητορική που υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με Αντόνιο Κόστα

Στην παραπάνω γραμμή "σύγκλισης" αναμένεται να κινηθεί και η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Η συνάντηση τους θα γίνει το πρωί της Δευτέρας, στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Υπενθυμίζουμε πως ο Αντόνιο Κόστα, από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών, και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.