Οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν την Παρασκευή από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.
Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.
Έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.
Αναμένεται πως και σήμερα, Σάββατο, θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.
«Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Αχμέντ από το Χαλέπι της Συρίας.
«Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι' αυτό αποφάσισα να φύγω» προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.
Διαφορετική είναι η εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά: Εκεί οι 5.010 πρόσφυγες συνεχίζουν να αντιστέκονται στο σύνολο τους, καθώς αρνούνται να μετακινηθούν παρά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.
Στο μεταξύ, την άλλη εβδομάδα αναμένεται η άφιξη 2.500 εξειδικευμένων υπαλλήλων από χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταγραφή των αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών για παροχή πολιτικού ασύλου.