Εμπρηστική ρητορική Τσίπρα - Αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές

Εμπρηστική ρητορική Τσίπρα - Αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές
Επικοινωνιακή ανάσα με φόντο το προσφυγικό, την ανοιχτή αξιολόγηση, το φορολογικό και το ασφαλιστικό επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που υιοθέτησε εμπρηστική ρητορική βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλάζοντας την έως τώρα τακτική του, έθεσε ευθέως ζήτημα εκλογών.
Ο πρωθυπουργός ευθύς μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής επιχείρησε να παρασύρει τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Προχώρησε σε εκτενείς αναφορές στα οικονομικά τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και προχώρησε στην απαρίθμηση –όπως είπε- παρεμβάσεων προς τη Δικαιοσύνη που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε αμέσως μετά η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σήκωσε το γάντι που έριξε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον κ.Τσίπρα να κάνει εκλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία του: «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. (…) Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας είχατε ένα και μόνο σκοπό. Την άλωση του Κράτους, τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία του δικού σας συστήματός νεοδιαπλοκής. Δεν είστε αξιακά απέναντι από τη διαπλοκή. Χτίζετε τη νέα διαπλοκή. Είστε τροχονόμοι των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω της».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά επισήμανε προς τον κ.Τσίπρα ότι η συζήτηση για τη Δικαιοσύνη «είναι αντιπερισπασμός στα κυβερνητικά αδιέξοδα». Η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα, κατ΄επέκταση. Χαρακτηριστικά, στην αγόρευσή της σημείωσε:
«Ποιο είναι το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;
- μπορεί να μην καταφέραμε να σκίσουμε τα μνημόνια αλλά κάναμε περήφανη διαπραγμάτευση 6 μηνών και 17 ωρών, όχι βέβαια με την Τρόικα αλλά με τους θεσμούς
-οι θεσμοί μας επέβαλαν και τελικά ψηφίσαμε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο αλλά εμείς βέβαια δεν συμφωνούμε, αλλά θέλουμε τα χρήματα από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους δανειστές, γιατί άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.
-αναγκαστήκαμε να εισπράξουμε από τους πολίτες τον ΕΝΦΙΑ αλλά μην ξεχνάτε πως εμείς κάναμε το ιδεολογικό μας καθήκον μας και δεν τον πληρώναμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, (…)
- κλείσαμε την απάνθρωπη Αμυγδαλέζα αλλά ανοίξαμε την καθώς πρέπει Ειδομένη, ναό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμά την Ελλάδα, προσφέροντας απλόχερα στους πρόσφυγες το δικαίωμα να λιάζονται και τώρα μουλιάζουν στα λασπόνερα πριν εξαφανιστούν,
(…)

-διαρρηγνύαμε τα ιμάτια μας για την FRONTEX αλλά φέραμε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και στο περιθώριο της ανακήρυξης του εθνικά περήφανου πρωθυπουργού μας ως επίτιμου διδάκτορα από ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης υπογράψαμε την έλευση τούρκων τοποτηρητών στα νησιά μας».

Επανάληψη των πολιτικών του παρελθόντος και των προηγούμενων κυβερνήσεων καταλόγισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο επικεφαλής στο Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στο Αλ. Τσίπρα «έως πότε θα επικαλείσθε ότι οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι για να δικαιολογήσετε τις αποτυχίες σας;».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «ο κ. Μουζάλας έκανε ένα φραστικό λάθος» προκαλώντας αντιδράσεις. 

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, εν μέσω διαφωνιών του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος ήθελε να λάβει τον λόγο επί προσωπικού. 

Ακολούθως πήραν τον λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επι προσωπικού. 

«Μου στερήσατε κοινοβουλευτικό δικαίωμα προηγουμένως. Ο κ. Καμμένος είπε πολλές ανακρίβειες συνειδητά, μεταξύ των οποίων ότι εγώ ευθύνομαι για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Πετσάλνικος ως υπουργός Δικαιοσύνης εισηγήθηκε έναν νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα, και ο Συνασπισμός. Ο κ. Καμμένος επανέφερε το ζήτημα των υποβρυχίων. Ο κ. Βίτσας και ο κ. Τσίπρας μου ζήτησαν οι ίδιοι να καταθέσω στη διαιτητική δίκη για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

«Το απόθεμα των υποθέσεων που εκκρεμούν μειώθηκε. Έχει γίνει επιταχυντικό έργο. Ουδέποτε τηλεφώνησα σε δικαστή ή εισαγγελέα, για να του πω οτιδήποτε. O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, για τις οποίες δεν υπήρξε απάντηση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.