Θρήνος και ερωτηματικά. Κηδεύτηκε ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο


Σε βαρύ κλίμα κηδεύτηκε ο Αναστάσιος Τουλίτσης, ο 37χρονος υποπλοίαρχος και κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στη νήσο Κίναρο.
AdTech Ad

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Το παρών έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Η σορός του Αναστάσιου Τουλίτση εντοπίστηκε λίγο πριν τις 12:00 την Παρασκευή στη στεριά, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν και οι σοροί του υποπλοιάρχου Αναστασίου Πανανά και του ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου.
 
Ήταν 37 ετών (γεννηθείς το 1979), έγγαμος και είχε καταγεγραμμένες πάνω από 1300 ώρες πτήσεις.
Οι σοροί των άλλων δύο μελών του πληρώματος εντοπίστηκαν την Πέμπτη και μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.
Αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.
Την Κυριακή στις 13.00, στην τελευταία του κατοικία θα συνοδέψουν φίλοι και συγγενείς, τονΚωνσταντίνο Πανανά, ο οποίος ήταν υποπλοίαρχος και συγκυβερνήτης του Αναστασίου Τουλίτση, ενώ τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:00 θα τελεστεί η κηδεία του Ανθυπασπιστή Ευάγγελου Ελευθερίου, στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ίλιον.
Ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών (γεννηθείς το 1982), ήταν έγγαμος, με ένα παιδί, ενώ η γυναίκα του περιμένει το δεύτερο. Τραγική λεπτομέρεια είναι πως ο 34χρονος αξιωματικός μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο καθώς το δικό του είχε παρουσίαση βλάβη.
Ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών (γεννηθείς το 1980) ήταν επίσης έγγαμος, με ένα παιδί. Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε τα 35 του χρόνια. Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από τη Λέρο και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο.
Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. Σημειώνεται άλλωστε ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνετρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.
 

Το χρονικό της τραγωδίας

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02.45 κοντά στο ύψος της νησίδας Κινάρου, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και αμέσως σήμανε συναγερμός. Ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma και ένα αεροσκάφος C130 πέταξαν στην περιοχή, όπου νωρίς το πρωί, εντόπισαν τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου, το οποίο είναι ιδίου τύπου με αυτό που έπεσε στα Ίμια.
 
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς", στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης "ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16" και το ίχνος του χάθηκε στην περιοχή της Κινάρου. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες, ενώ σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ κατά το τελευταίο του στίγμα πετούσε στα 390 πόδια.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης η περιοχή που κατέπεσε το ελικόπτερο είναι απόκρημνη, ενώ οι ομάδες που κινητοποιήθηκαν είναι από την πρώτη στην περιοχή. "Δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ελικόπτερο ότι κάτι πήγε στραβά. Ότι κάτι έγινε” είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ ενώ για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα της συντριβής είπε πως ήταν φυσιολογικές.