Συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη την Τρίτη, με φόντο το ασφαλιστικό


Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο της ΝΔ για μια θεσμική συζήτηση που αναμένεται με ενδιαφέρον. Στο τραπέζι και η συνταγματική αναθεώρηση.
Το πολυαναμενόμενο μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία ραντεβού Τσίπρα- Μητσοτάκη “έκλεισε” για την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
AdTech Ad
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση και μουσική υπόκρουση το σκληρό ροκ που έχει ξεκινήσει το Μαξίμου, με εξ ίσου δυναμικές απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση έχει καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις για το ασφαλιστικό, το οποίο εκ των πραγμάτων και λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς φαίνεται ότι μετατίθεται για μετά τις 10 Φεβρουαρίου. Ο κ.Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετά την εκλογή του στην ηγεσία ότι θα δώσει συγκεκριμένες προτάσεις (συγκροτείται επιτροπή για την επεξεργασία θέσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό) και πως σε κάθε περίπτωση δε θα ψηφίσει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
Ζήτησε επίσης συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε η Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να είναι αναθεωρητική.
Η συνταγματική αναθεώρηση ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάσταση της αλλαγής του εκλογικού νόμου (η οποία πάντως μπορεί να γίνει και άμεσα ώστε να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές, εφόσον υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλη) φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε σήμερα νωρίτερα ο πρωθυπουργός με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ήδη πάντως μετά την εκλογή Μητσοτάκη κυβέρνηση και αντιπολίτευση οδεύουν σε ένα νέο διπολισμό με ιδεολογική πόλωση, υψηλούς τόνους, καθαρές διαχωριστικές γραμμές και αλληλοκατηγορίες περί λαϊκισμού: Για νεοφιλελευθερισμό και ως μνημονιακό υπουργό των απολύσεων κατηγορεί τον κ.Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκισμό και αριστερές ιδεοληψίες καταγγέλλει με τη σειρά του ο νέος πρόεδρος της ΝΔ την κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με τη σειρά του επιτέθηκε σε ΝΔ- Ποτάμι κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερους λαϊκιστές.
Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό το Μαξίμου κατηγορεί τον κ.Μητσοτάκη ότι συντάσσεται με τους δανειστές και ζητά περικοπές, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε ήδη με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τασσόμενος στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων που βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις εισφορές τους.
Τον κ.Μητσοτάκη θα δεχθεί σε ακρόαση την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πριν ένα χρόνο δεν είχε ψηφίσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μία ακόμη συνάντηση που επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον.
Ο κ.Μητσοτάκης συνεχίζει εν τω μεταξύ τις συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ, τα οποια ενδεχομένως θα αναλάβουν ρόλο την επόμενη ημέρα όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τους νέους αντιπροέδρους (Χατζηδάκη και Γεωργιάδη) και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να προτείνει νέους τομεάρχες του κόμματος, που θα εκλεγούν απο την κοινοβουλευτική ομάδα.