BBC-Υπόθεση "Ένατος Πλανήτης" στο Ηλιακό μας σύστημα

Artist's impression of ninth planet

Αμερικανοί αστρονόμοι λένε ότι έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει ένας ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος σε τροχιά πολύ πέρα ​​ακόμα και από το νανόκοσμο του  Πλούτωνα .
Η ομάδα, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), δεν έχει άμεσες παρατηρήσεις να επιβεβαιώσει την παρουσία του  ακόμα.

 Αν αποδειχθεί η ύπαρξη του ,ο υποτιθέμενος πλανήτης θα έχει 10 φορές τη μάζα της Γης.
Οι αστρονόμοι του Caltech έχουν μια αόριστη ιδέα για το πού θα έπρεπε να είναι στον ουρανό, και το έργο τους είναι βέβαιο ότι θα βάλει φωτιά σε μια εκστρατεία  που θα προσπαθήσουν όλοι να τον εντοπίσουν .
«Υπάρχουν πολλά τηλεσκόπια στη Γη που έχουν πραγματικά την ευκαιρία να είναι σε θέση να τον βρούμε," είπε ο Δρ Mike Brown.
«Και ελπιζω πραγματικά  όπως το έχουμε ανακοινώσει  οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει μια παγκόσμια αναζήτηση για   να βρουν αυτόν τον ένατο πλανήτη."

Στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ακόμα πλανήτη στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
Μάλιστα ονόμασαν το υποθετικό αυτό ουράνιο σώμα «Πλανήτη 9», καθώς αν όντως είναι υπαρκτός, τότε θα είναι ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μάζα του είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και βρίσκεται σε τροχιά περίπου 20 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον Ποσειδώνα . Αυτό σημαίνει πως ο νέος αυτός πλανήτης χρειάζεται περίπου 10 με 20 χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.

Video: Ενδείξεις για ένατο πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα
Ο «Πλανήτης 9» δεν έγινε άμεσα αντιληπτός από τους ερευνητές Konstantin Batygin και Mike Brown, οι οποίοι εξήγησαν ότι μία παράλληλη έρευνα που έκαναν τους βοήθησε να παρατηρήσουν την ύπαρξή του.
Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι οι τροχιές συγκεκριμένων ουράνιων σωμάτων στη ζώνη του Κάιπερ, «συγκλίνουν» στην ίδια κατεύθυνση και μετά από σειρά μαθηματικών υπολογισμών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στη βαρυτική επίδραση ενός «κρυμμένου» πλανήτη.
Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι ένας εκ των ερευνητών, ο Mike Brown, είναι εκείνος που πριν μερικά χρόνια είχε υποβαθμίσει τον Πλούτωνα από πλανήτη σε νανοπλανήτη.


Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του, τότε θα αναθεωρηθεί το υπάρχον μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος.

Παράξενη κούνια

Οι υπολογισμοί της ομάδας δείχνουν ότι το αντικείμενο περιστρέφεται γύρω από 20 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο κατά μέσο όρο από ό, τι το όγδοο .

Ο Dr Ellen Stofan, επικεφαλής επιστήμονας της NASA, είναι "λίγο επιφυλακτικός" σχετικά με την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη. 
Αλλά σε αντίθεση με τις σχεδόν κυκλικές διαδρομές που εντοπίζονται από τους κύριους πλανήτες, αυτό το νέο αντικείμενο είναι σε πολύ ελλειπτική τροχιά, λαμβάνοντας μεταξύ 10.000 έως 20.000 χρόνια για να ολοκληρώσει έναν πλήρη γύρο γύρω από τον Ήλιο
Η ομάδα του Caltech ανέλυσε τις κινήσεις των αντικειμένων σε μια ζώνη του μακρινού παγωμένου υλικού  γνωστού ως ζώνη Kuiper. Είναι σε αυτή τη ζώνη που βρίσκεται και ο Πλούτωνας.
Οι επιστήμονες λένε πως βλέπουν διακριτές ευθυγραμμίσεις μεταξύ κάποιων μελών της ζώνης Kuiper - και ιδίως των δύο μεγαλύτερων μελών που ειναι γνωστοί   ως Σέντνα και 2012 vp113. Οι ευθυγραμμίσεις αυτές, υποστηρίζουν, είναι καλύτερο να εξηγηθούν  από την ύπαρξη ενός έως τώρα άγνωστου μεγάλου πλανήτη .
" Τα πιο μακρινά αντικείμενα swing  είναι όλα έξω προς μία κατεύθυνση με ένα πολύ περίεργο τρόπο, που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει  , και συνειδητοποιήσαμε ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν  να ταλαντεύονται προς τη μία κατεύθυνση είναι αν υπάρχει ένας τεράστιος πλανήτης,  , πολύ μακρινός στο Ηλιακό Σύστημα,   "εξήγησε ο Δρ Μπράουν.
" Από το να προσπαθούμε πολύ σκληρά   να σκεφτόμαστε ότι είμαστε  δύσπιστοι αν  αυτό που λέμε είναι  αλήθεια,  σκεφτόμαστε πλεόν ,« αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι αλήθεια ».
Ο «ένατος πλανήτης» - πού να κοιτάξετε;
Orbital behaviour
  Τα  έξι πιο απομακρυσμένα γνωστά αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα με τροχιές αποκλειστικά πέρα ​​από τον Ποσειδώνα (ματζέντα) και όλα τα line up σε μια ενιαία κατεύθυνση.  Ο  Δρ  Brown και Batygin υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τεράστιος πλανήτη (πορτοκαλί) είναι αντι-ευθυγραμμισμένος με αυτά τα αντικείμενα. Μπορούν τα  τηλεσκόπια να βρουν  αυτόν τον πλανήτη; Θα μπορούσαν...η απόδειξη είναι ήδη σε παρατηρησιακά δεδομένα, αλλά κανείς δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει.  
Η ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρχει το λεγόμενο Planet X το οποίο κινείται στο μακρινό όριο του ηλιακού συστήματος έχει συζητηθεί εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια.  
Τι κάνει αυτόν τον  ισχυρισμό λίγο πιο ενδιαφέρον? Φυσικά  ο ίδιος ο Δρ Μπράουν.
Ειδικεύεται στην εξεύρεση απομακρυσμένων αντικειμένων , και ήταν η ανακάλυψη του των 2236 χιλιομέτρων σε όλη την Έρις στην ζώνη Kuiper το 2005, που οδήγησε στον περίφημο υποβιβασμό του Πλούτωνα από το καθεστώς του πλήρους πλανήτη ένα χρόνο αργότερα 
Στο στάδιο αυτό, ο Πλούτωνας  θα  ήταν ελαφρώς μικρότερος από ό, τι η Έρις, αλλά είναι πλέον γνωστό ότι είναι απλά   λίγο μεγαλύτερος.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το μοντέλο του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος    εδώ και αρκετά χρόνια  είναι η κατανομή των μεγεθών  και ειδικά  στα αντικείμενα που έχουν επισημανθεί μέχρι στιγμής στην ζώνη Kuiper  ,ένας άλλος   πλανήτης ίσως με  το μέγεθος της Γης ή του Άρη θα μπορούσε να είναι μια δυνατότητα. Αλλά υπάρχει  έντονος σκεπτικισμός μέχρι να επιβεβαιωθεί η παρατήρηση γίνεται.
Η Επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Ellen Stofan, είπε ότι σίγουρα χρειάζονται  τηλεσκοπικά στοιχεία.
"Το ενδιαφέρον σημείο είναι το εξής: έχουμε προσδιορίσει τα μέρη των πλανητών (πέρα από το ηλιακό μας σύστημα) σε αυτή την κατηγορία της« σούπερ-Γης »με το τηλεσκόπιο Kepler μας?  
 Το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν πλανήτη σε αυτό. της τάξης του μεγέθους μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα μας κάνει να σκεφτούμε, «καλά, ίσως μας λείπει ένα", και ίσως το έχουν προβλέψει, "είπε στο BBC.

To άρθρο μεταφράστηκε   από την CityiNews1