Με τρυκ επιχειρεί το υπ. Εργασίας να ξεπεράσει τη διαφωνία των δανειστών για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να βρεθούν 9000 εκατ. ευρώ - Θα δημιουργηθεί τρύπα σε ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και Ενιαίο Επικουρικό
Τις κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του ΟΑΕΔ «ανακάλυψε» η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το στόχο (ή μέρος του στόχου) που υπολείπεται για την εξοικονόμηση 0,6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το τέχνασμα παρουσιάζεται ως εναλλακτικό σχέδιο για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις στην περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν οριστικά την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.Σήμερα, μετά τη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο του 2014 και την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, εργοδότες και εργαζόμενοι συνεισφέρουν κάθε μήνα κατά 1% (0,50 και 0,50) υπέρ της ανεργίας και κατά 0,22% υπέρ του ΛΑΕΚ. Το ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως δεν είναι διόλου αμελητέο και ανέρχεται σε 300- 400 εκατ. ευρώ.
Οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσκολιών που έχει να συγκεντρώσει το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων, ουδέποτε αποδίδει τα χρήματα στον ΟΑΕΔ. Το ίδρυμα δεν « αμελεί» να αποδώσει τις εισφορές μόνο στον ΟΑΕΔ αλλά και στον ΕΟΠΠΥ (6,45% ) και στο Ενιαίο επικουρικό ( 3%+3%) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλόχρεων λογαριασμών.
Στον περυσινό προϋπολογισμό για το 2015, είχε σημειωθεί ότι ειδικά για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής (ΛΑΕΚ), στον οποίο αποτυπώνεται πλεόνασμα 191 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν προέβη σε καμία καταβολή έναντι των εσόδων του κλάδου το τρέχον έτος, ενώ αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2013.
Στην πράξη δηλαδή αφού τα χρήματα έτσι κι αλλιώς δεν αποδίδονται, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει και λογιστικά στα έσοδα του ΙΚΑ.
Ωστόσο παρά τα λογιστικά τεχνάσματα και τα εναλλακτικά σχέδια, η κυβέρνηση επιμένει να «επικοινωνήσει» στην κοινή γνώμη ότι η αύξηση των εισφορών για ένα διάστημα 2-3 ετών έως ότου συνέλθει η ελληνική οικονομία δεν είναι προς θάνατον και ότι θα έπρεπε οι εργοδότες να στηρίξουν την πρόταση και όχι να πολεμήσουν.
Έχει ενδιαφέρον ότι ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί, απέφυγε να πάρει θέση σε σχέση με την πρόταση και έκανε λόγο για «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά, υπονοώντας προφανώς τις περικοπές των συντάξεων.