Σάλος με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο αποφυλακίζεται ο Σάββας Ξηρός

sabbas-xhros
Μετωπική ρήξη με τα αντι-τρομοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει στην ουσία αποφυλακιστήριο στο καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρό.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται στη δημοσιότητα με φόντο την ήδη από έξι μέρες τελούμενη προκλητική κατάληψη της Νομικής Αθηνών από μια… παρέα αντιεξουσιαστών που απαιτούν την αποφυλάκιση των κρατουμένων τρομοκρατών, τους οποίους χαρακτηρίζουν πολιτικούς κρατούμενους, και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Έντονη δυσφορία και προβληματισμό προκαλεί εξάλλου και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι από τα πρώτα που… βρήκε χρόνο να επεξεργαστεί και να προωθήσει η κυβέρνηση την ώρα που εκκρεμούν κρισιμότατα νομοσχέδια-προεκλογικές δεσμεύσεις της και τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του -εξαντλημένου από την κρίση και τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις- κοινωνικού συνόλου.
Τίθεται επίσης έντονα το ζήτημα με ποιους συσχετισμούς θα περάσει -πράγμα αμφίβολο- το νομοσχέδιο αυτό από τη Βουλή, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας σε σχέση με τη ρητορική-πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο-φωτιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ανοίγει διάπλατα την πύλη της φυλακής για τον καταδικασμένο ως μέλος της 17Ν, Σάββα Ξηρό, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων, όπως επίσης και η κατάργηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αποφυλακίζονται υπό προϋποθέσεις όσοι έχουν αναπηρία πάνω από 67% και πάσχουν από σοβαρές νόσους ή αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
 Όπως όλα δείχνουν ο Σάββας Ξηρός θα έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν αποφυλάκιση για εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γιατροί έχουν καταγράψει υψηλά ποσοστά αναπηρίας.
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται πώς τα ευεργετήματα αυτά ισχύουν και «σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης» και τότε «η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω». Υπενθυμίζεται ότι ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2001, σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις έχει αναπηρία πάνω από 80%.

Οι ειδικές αυτές διατάξεις αναφέρουν:

7. Η παρ. 7 του άρθρου 105 ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση και από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής. Το ίδιο ισχύει και για: α) κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, β) κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, που δεν μπορούν να εργαστούν, εφόσον διακριβωθεί με τη διαδικασία της ειδικής πραγματογνωμοσύνης της παραγράφου 2 του άρθρου 110Α ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της κατάστασης της υγείας τους, γ) κρατούμενους στους οποίους απαγορεύεται ύστερα από γνωμάτευση του ιατρού του καταστήματος η ανάληψη εργασίας ή απασχόλησης που μπορεί βάσιμα να προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην υγεία τους, δ) κρατούμενες μητέρες για όσο διάστημα έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους, ε) οι κρατούμενους που συμμετέχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης από ναρκωτικά. Ο ευεργετικός υπολογισμός διενεργείται από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».
8. Μετά την παρ. 7 του άρθρου 105 ΠΚ προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:
«8. Σε κάθε περίπτωση, η προσμέτρηση για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής των καταδίκων ή υποδίκων δεν διακόπτεται λόγω νοσηλείας στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα».
9. Το άρθρο 110 Α ΠΚ τροποποιείται ως εξής:
«1. Η απόλυση υπό όρο χορηγείται ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106, εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός, καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας ή από κακοήθη νεοπλάσματα, ή έχει υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού και καρδιάς. Η απόλυση χορηγείται, ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106 και στις πιο κάτω ειδικές περιπτώσεις: α) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, β) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εφόσον διακριβωθεί με τη διαδικασία της ειδικής πραγματογνωμοσύνης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, απαιτείται να έχει εκτιθεί πραγματικά το ένα πέμπτο της ποινής. Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω.

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν σχεδόν 200 κρατούμενοι βαριά άρρωστοι. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες. Είναι πολλοί στους θαλάμους, περισσότεροι από όσους επιτρέπεται, σε ορισμένες περιπτώσεις ο συγχρωτισμός αντενδείκνυται, υπάρχουν θάλαμοι που οι τρόφιμοι δεν έχουν χώρο ούτε για ένα τραπεζάκι να ακουμπήσουν το φαγητό τους. Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά σε αυτήν την κατάσταση ανθρώπους που είναι άρρωστοι» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που αφήνει «παράθυρο» αποφυλάκισης στον Σάββα Ξηρό.«Για αυτό το λόγοθεσπίσαμε μία ρύθμιση που προβλέπει την ταχύτερη έξοδο αυτών των ανθρώπων. Εάν είχαμε συνθήκες περίθαλψης ανθρώπινες για τους ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνται, θα μπορούσαν ακόμα και εάν είναι ισοβίτες να μένουν εκεί για πάντα. Ο λόγος ο οποίος αυτοί οι άνθρωποι, με όρους πάντα, αποφυλακίζονται νωρίτερα είναι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται δεν είναι κατάλληλες» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.Παράλληλα διευκρίνισε ότι όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, θα υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις αναπηρίας, με τα σχετικά ποσοστά να είναι στο 50%, 67% και 80%. «Ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του εκάστοτε ασθενούς κρατουμένου θα είναι και η σύντμηση του χρόνου για την αποφυλάκισή του» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.Αναφερόμενος στις βολές που δέχεται για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία “φωτογραφία”, ούτε θετική για να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική για να ισχύει για όλους εκτός από έναν. Εμείς είδαμε την κατάσταση που υπήρχε και θεσπίσαμε τα κριτήρια», διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση θα ισχύει και για ψυχικά πάσχοντες.Σχολιάζοντας την κατάργηση των φυλακών Γ Τύπου, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «καταργείται το μοντέλο αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ασφάλεια. Οι πτέρυγες αυξημένης ασφάλειας που προβλέπεται να υπάρχουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από άποψη ασφάλειας αυτό που αλλάζει είναι ότι προηγουμένως το υποκατάστημα ασφάλειας θα ήταν ένα ενώ τώρα πλέον θα είναι διάσπαρτα».
Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Παρασκευόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ