Πάμε ταξίδι?...Μακρυνίτσα: Το «μπαλκόνι του Πηλίου»

makrinitsa
Το ιστορικό χωριό της Μακρυνίτσας, είναι ένας μοναδικός διατηρητέος οικισμός και ένα ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο από  τα παλαιότερα της χώρας. 
Το διάσημο κεφαλοχώρι κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικηςρχιτεκτονικής     
με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια. Πανύψηλα πλατάνια και λουλούδια στολίζουν κάθε γωνιά του οικισμού.
Στην είσοδό της, η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη με την όμορφη ρεματιά από πάνω της, την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, γεμάτη ταβέρνες και καφέ αλλά και μικρά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.
Η Μακρινίτσα είναι γνωστή –και δικαίως– ως το «μπαλκόνι του Πηλίου»,αφού χαρίζει άπλετη θέα στον Παγασητικό και την πόλη του Βόλου. Οι τουριστικές υποδομές του χωριού καλύπτουν κάθε επιθυμία: υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες που φιλοξενούνται σε πηλιορείτικα αρχοντικά, μικρά ξενοδοχεία, ταβέρνες με τοπικές γεύσεις, καφέ και μπαρ.

Τι να δείτε:   
Καφενείο «Ο Θεόφιλος» 
kafeneio theofilos   Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς στο εσωτερικό του κρύβει μια μεγάλη τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Το λιθόκτιστο δημοτικό κτίριο με τη χαρακτηριστική ξύλινη στέγη φιλοξενεί σήμερα ένα καφέ-ουζερί. Η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο ήρωα του Θεόφιλου, τον Κατσαντώνη, έναν από τους πρώτους επαναστατημένους Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Απεικονίζει τον ήρωα και τους συντρόφους του στο λημέρι τους έτοιμους για πόλεμο αλλά και για υπαίθριο γλέντι.


Λαογραφικό Μουσείο  

laografiko mouseio topali 

Στεγάζεται στο τριώροφο διατηρητέο αρχοντικό Τοπάλη, χαρακτηριστικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, στην κεντρική πλατεία. Φιλοξενεί αντικείμενα από την καθημερινή ζωή του χωριού αλλά και από την ιστορία του: παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία, παλιά όπλα, λάβαρα, κειμήλια κ.ά

Εκδρομές:

Βόλος
volos

















Τα τσιπουράδικα στην παραλία της πόλης παραμένουν κλασικός πόλος έλξης, ενώ η παλιά πόλη είναι ιδανική για βόλτες, καθώς διατηρεί ακόμα την ατμόσφαιρα του παρελθόντος.
Πορταριά
Η γειτόνισσα της Μακρινίτσας είναι ένα ζωντανό χωριό με λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, καλή ξενοδοχειακή υποδομή και υποδειγματικές ταβέρνες. Κλασική στάση για καφέ και φαγητό αποτελεί η κεντρική πλατεία Μελίνα Μερκούρη.
Άλλη Μεριά
alli meria





















Γνωστό για τη φυσική ομορφιά, τα λουλούδια ( την άνοιξη πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή λουλουδιών από ντόπιους καλλιεργητές ), τις εκκλησιές του αλλά και για τη γραφική πλατεία του με τον αιωνόβιο πλάτανο, το χωριό Άλλη Μεριά είναι ωραία ιδέα για εκδρομή. Από τα αξιοθέατα του οικισμού είναι ο φούρνος του Βελέντζα, ένας από τους πρώτους επαγγελματικούς φούρνους στην περιοχή του Πηλίου, διάσημος για τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με την όμορφη μαρμάρινη βρύση.
Κατηχώρι
katixori




















Χτισμένο δίπλα σε μια ρεματιά, το όμορφο ορεινό χωριό, με τον παραδοσιακό οικισμό του, τις βυζαντινές εκκλησιές και τα ξωκλήσια, είναι κλασική στάση για φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα τσιπουράδικα. Διαθέτει επίσης αρκετούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
Μπορεί το υψόμετρό του να μην ξεπερνά τα 1.471 μέτρα, όμως το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου «Αγριόλευκες», είναι από τα αγαπημένα της χώρας. Είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο αφού το όμορφο τοπίο και η θέα στο Αιγαίο το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σημείο για τους επισκέπτες ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαθέτει τρεις εναέριους αναβατήρες ( o διθέσιος έχει μήκος 1.000 μέτρα ), ένα συρόμενο και ένα baby lift. Διαθέτει πέντε πίστες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι για σκι καταβάσεων και η μία είναι πίστα δρόμου αντοχής και ξεχωρίζει για τις υπέροχες εικόνες που χαρίζει στον επισκέπτη, αφού περνάει μέσα από καστανιές, οξιές και αγριόλευκες, ενώ η θέα στο Αιγαίο είναι μαγική. Το σαλέ συγκεντρώνει τους εκδρομείς για καφέ, ποτά και σνακ, ενώ λειτουργούν σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και ξενώνας στο καταφύγιο του κέντρου.

Διαδρομή: 

Απόσταση από Αθήνα: 335 χλμ
Διάρκεια ταξιδιού: 3.5 ώρες
Διόδια: 16,35 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ