Σας παρουσιάζουμε δέκα ελληνικά νησιά ιδανικά για τις ημέρες του Πάσχα.
Από τα διάσημα κανάτια της Κέρκυρας μέχρι τα άγνωστα έθιμα της Ρόδου, μερικά από τα πιο όμορφα Πάσχα μας τα έχουμε περάσει σε νησί. Ακολουθήστε μας σε μια μικρή βόλτα εκεί όπου το «Χριστός Ανέστη» ισοδυναμεί με πρόβα καλοκαιριού.
Κέρκυρα
Οι φιλαρμονικές δίνουν ιδιαίτερο τόνο στο κερκυραϊκό Πάσχα
Χωρίς να αδικούμε την δύναμη της εικόνας, τα αμέτρητα πήλινα κανάτια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσγειώνονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από… τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας δεν είναι παρά μια ελάχιστη γεύση από το μάλλον διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας. Αυτή η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων υπό τους ήχους δεκάδων φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων που χαρακτηρίζει το Κερκυραϊκό Πάσχα συνιστά μια ξεχωριστή και απόλυτα κατανυκτική εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε. Από εκείνα τα ραντεβού που δεν χάνονται με τίποτα είναι η Περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής με τις φιλαρμονικές να παιανίζουν έργα του Albinioni, του Verdi και του Chopin, ενώ το πρωί του Σαββάτου την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και βέβαια η ρίψη των περίφημων μπότηδων (των κανατιών που λέγαμε στην αρχή ).
Χίος
Κατάφυτη και με διάσπαρτα παλιά αρχοντικά η περιοχή του Κάμπου
Τις ωτασπίδες σας και φύγαμε για το εκκωφαντικό και συνάμα εκρηκτικό Χιώτικο Πάσχα. Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία, αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν «καταλάβει» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Αν πάλι δεν θέλετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο των γεγονότων προτιμήστε να παρακολουθήσετε το θέαμα από την Ιερά Μονή Αγίου Μακαρίου στις πλαγιές του όρους Αίπος πάνω από τον Βροντάδο. Εναλλακτικά, στα πανέμορφα Μεστά ένα ομοίωμα του Ιούδα παραδίδεται παραδοσιακά στις φλόγες λίγο αφότου ακουστεί το Χριστός Ανέστη, ενώ ιδιαίτερα κατανυκτική είναι και η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του καλοδιατηρημένου μεσαιωνικού χωριού. Ένα πέρασμα από την Χώρα θα το κάνετε ούτως ή άλλως, αφεθείτε όμως και στη γοητεία των παλιών αρχοντικών του κατάφυτου και μυροβόλου Κάμπου.
Πάτμος
Οι λειτουργίες στην Πάτμο γίνονται με θέα στο πέλαγος
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα το πρωί της Μ. Πέμπτης στην δαφνοστολισμένη Χώρα της Πάτμου με το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες και τη θέα στο πέλαγος να φτιάχνει το ιδανικό σκηνικό για την Τελετή του Νιπτήρος και την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Για Ανάσταση στο Μοναστήρι πιάστε θέση τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα πριν από το “Χριστός Ανέστη”, αφού επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού η Ανάσταση γίνεται χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά με τις ψαλμωδίες των καλογριών.
Ρόδος
Και η Ρόδος έχει τα δικά της πασχαλινά έθιμα
Τις ημέρες του Πάσχα η Ρόδος μπολιάζει τον κοσμικό της χαρακτήρα με τις απαραίτητες δόσεις κατάνυξης. Ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη ανάβει ο Καλαφουνός, μια μεγάλη φωτιά που πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Ανάσταση για να καεί το ομοίωμα του Ιούδα. Τα στενά της Μεσαιωνικής Πόλης παραμένουν κατάλληλα διακοσμημένα καθόλη την Μεγάλη Εβδομάδα και αγγίζουν την πιο μυστηριακή τους στιγμή κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου του Αγίου Φανουρίου. Παραδοσιακά πάντως ο μεγαλύτερος επιτάφιος, που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο, είναι αυτός που στολίζεται στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ρόδου, ενώ πολύ μεγαλοπρεπής είναι και ο επιτάφιος της Παναγιάς Καθολικής στο χωριό Κρεμαστή. Ιδιαίτερη στιγμή όταν κατά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Σαββάτου οι πιστοί αναπαριστούν τον ήχο της κατάρρευσης του Άδη χτυπώντας δυνατά τα θρονιά της εκκλησίας.
Σπέτσες
Οι Σπέτσες είναι κλασική και εύκολη επιλογή για πασχαλινές διακοπές
Κοντινό, εύκολο και σίγουρα κοσμοπολίτικο το σπετσιώτικο Πάσχα έχει το δικό του εθιμοτυπικό. Οι ετοιμασίες στο νησί ξεκινούν μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πόρτες και παραθυρόφυλλα βάφονται, βοτσαλωτά καλντερίμια ασβεστώνονται, αυλές ξεχορταριάζονται, βλέπετε όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής όπου όλοι συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ποσειδωνίου μαζί με τους Επιταφίους από όλες τις ενορίες του νησιού. Άλλο κλασικό ραντεβού είναι το Χριστός Ανέστη στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, εν μέσω σχεδόν νεκρικής σιγής και απουσία πυροτεχνημάτων. Η κοσμική Ντάπια και το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες και τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαράκια του νησιού σίγουρα θα σας ξεμυαλίσουν, όπου κι αν είστε όμως μην παραλείψετε το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής στην Κουνουπίτσα.
Σκιάθος
Χωμένη στο πράσινο η Σκιάθος
Η καταπράσινη Σκιάθος με τις φοβερές παραλίες το αγαπάει το ξενύχτι. Ποιος δεν έχει δώσει άλλωστε τη μάχη του για μία ή έστω μισή από τις πολύχρωμες μαξιλάρες που απλώνουν στα σκαλοπάτια τους τα μπαράκια στο Παλιό Λιμάνι; Εξίσου ξενύχτικο είναι όμως και το Πάσχα της… ντίβας των Σποράδων, καθώς ακολουθεί το Αγιονορείτικο τελετουργικό. Πράγμα που σημαίνει πως η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 1 βράδυ, ενώ η λιτανεία στα καλντερίμια της Χώρας, που δεν αρχίζει νωρίτερα από τις 4 το πρωί, έχει έναν άκρως συγκινητικό και κατανυκτικό χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελεί το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου και η Ανάσταση γιορτάζεται νωρίτερα από το καθιερωμένο. Τη Δευτέρα του Πάσχα, αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία, διοργανώνονται παραδοσιακά ιππικοί αγώνες γύρω από τη λίμνη Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ξωκλήσι.
Φολέγανδρος
Το αρχετυπικά κυκλαδίτικο τοπίο της Φολεγάνδρου
Η Φολέγανδρος με την τόσο τραχιά όσο και εύθραυστη γοητεία της, με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές, με τις πεισματικά ανοργάνωτες παραλίες και με μια Χώρα από τις ομορφότερες των Κυκλάδων γιορτάζει το Πάσχα με έναν τρόπο εντελώς ξεχωριστό που διαρκεί ως την Τρίτη του Πάσχα. Μέσα σε ατμόσφαιρα ευδαιμονίας, με βεγγαλικά και τραγούδια, κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η ετήσια βόλτα της θαυματουργής εικόνας ξεκινά την Κυριακή από τη Χώρα, συνεχίζει στην Άνω Μεριά, τον Πετούση και το Λιβάδι και μέχρι να ολοκληρωθεί στον Καραβοστάση έχει σκορπίσει την ευλογία της σε κάθε, μα κάθε, σπίτι του νησιού. Για τις ακολουθίες των ημερών όλοι συγκεντρώνονται παραδοσιακά στη Χώρα.
Άνδρος
Μάσκουλα και πυροτεχνήματα ξεσηκώνουν την ‘Ανδρο τις ημέρες του Πάσχα
Η κατά τα άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος με την αρχοντική αύρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως… φασαριόζα τις ημέρες του Πάσχα, αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα μάσκουλα, τα παλιά μαντεμένια κανόνια που γεμίζουν πυρίτιδα και βροντούν προς κάθε κατεύθυνση. Αν θέλετε να είστε μέσα στα πράγματα σημειώστε ότι οι επιτάφιοι των ενοριών της Χώρας συγκεντρώνονται στην πλατεία Καϊρη, ενώ τα πιο κλασικά ραντεβού για το σκάσιμο των μάσκουλων είναι στην πανέμορφη πλατεία Αφανούς Ναύτη το πρωί της Κυριακής μετά την Δεύτερη Ανάσταση και λίγες ώρες αργότερα στην πλατεία του χωριού Στενιές, μόλις ολοκληρωθεί η περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών στα δρομάκια του. Αν εν τω μεταξύ η μυρωδιά από μοσχοβολιστό κρέας σας σπάσει τη μύτη, αιτία θα είναι ο Λαμπριάτης, το παραδοσιακό γεμιστό αρνί της Άνδρου (μην ψάξετε σουβλιστό γιατί δεν θα βρείτε ), το οποίο αργοψήνεται για 8-10 ώρες μέσα σε ξυλόφουρνο.
Τήνος
Ιδανική για εξερευνήσεις αυτή την εποχή η ενδοχώρα της Τήνου
Και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, η Τήνος σε προδιαθέτει για πασχαλινές διακοπές με τη δέουσα κατάνυξη. Στο κλίμα θα μπείτε ακολουθώντας την λιτανεία έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας, η στιγμή όμως που θα χαραχτεί στη μνήμη σας είναι η είσοδος του επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς. Όσο κι αν η Χώρα της Τήνου βρίσκεται με την Μεγαλόχαρη στο επίκεντρο των ημερών, μην αγνοήσετε την γοητευτική ενδοχώρα του νησιού που ιδίως αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για on the road εξερευνήσεις. Βγείτε στο δρόμο για τον Πύργο, κάντε στάσεις στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, δοκιμάστε κάποιο από τα ταβερνάκια στον Κτικάδο, παρατηρήστε τους περιστερώνες-έργα τέχνης του Ταραμπάδου στην Κώμη, ακολουθήστε τη διαδρομή για το ορεινά χωριά του Νότου και σίγουρα θα μας θυμηθείτε.
Πάρος
Κάθε χρόνο αναβιώνουν οι αναπαραστάσεις στη Μάρπησσα
Μία ιδιαίτερη εμπειρία για όσους προτιμήσουν την Πάρο για τις πασχαλινές τους διακοπές είναι η αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Κυρίου κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου της Μάρπησσας. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάβαση στον Γολγοθά και η Σταύρωση είναι μερικές μόνο από τις σκηνές που ζωντανεύουν με πολύ πειστικό τρόπο οι νέοι και τα παιδιά του χωριού που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το ξεχωριστό έθιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ