Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εντός ολίγου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, όπου θα γίνει ανακεφαλαίωση της ως τώρα εντατικής διαπραγμάτευσης Αθήνας-Βρυξελλών, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για να καταγραφούν τα σημεία συμφωνίας και οι αποκλίσεις των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αθήνα και δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά: «Δεν βρισκόμαστε σε πολεμική αντιπαράθεση με την Ελλάδα». Παρά τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών, πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι είναι χαμηλές οι προσδοκίες για μια συμφωνία αύριο, στο Eurogroup, ή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ», σημείωσε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «οι εντατικές επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών συνεχίζονται. Το μόνο σχέδιο για το οποίο εργαζόμαστε είναι για τη σταθερή παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνης. Υπάρχουν έντονες διεργασίες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών στο “Bloomberg”, η ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία, εάν η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και αν δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική πλευρά, όπως έκαναν χθες γνωστό κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα προτείνει ένα πρόγραμμα γέφυρα ως τον Σεπτέμβριο, με χρηματοδότηση από πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτή η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με την τυπική μορφή της τεχνικής παράτασης του ισχύοντος μνημονίου, κάτι που επιμένει να αρνείται η Αθήνα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι δεν έχει τόση σημασία πώς θα ονομαστεί το μεταβατικό πρόγραμμα: «βραχυπρόθεσμα», είπε, «πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση (σ.σ.: του μνημονίου) ή οι Έλληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν γέφυρα».