Όλοι εναντίον Σόιμπλε! Τον «άδειασε» ο Γιούνκερ, για ακατανόητη στάση μιλά το ΔΝΤ

lagarde_juncker_schauble
Μια πρωτοφανή δημόσια κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών προκαλεί η επιστολή Βαρουφάκη για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ενώ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «άδειασαν», πριν από λίγο, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,κάνοντας λόγο για «ακατανόητη στάση» έναντι της Ελλάδας.
Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωσαν με διαφορά λίγων λεπτών (προηγήθηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών) εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για το ελληνικό αίτημα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετείται θετικά και να το χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως «βάση για λογικό συμβιβασμό» και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να το απορρίπτει με απόλυτο τρόπο, ως απαράδεκτο για συζήτηση!
«Η επιστολή της Αθήνας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, «δεν οδηγεί σε μια ουσιώδη λύση. Στην πραγματικότητα κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης – γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνονται οι απαιτήσεις του προγράμματος (σ.σ.: του μνημονίου). Η επιστολή δεν καλύπτει τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, την Δευτέρα».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ βλέπει αυτή την επιστολή ως μια θετική ένδειξη, η οποία, κατά την εκτίμησή του, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό, προς το συμφέρον της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναλυτική αποτίμηση της επιστολής και η απάντηση στο ελληνικό αίτημα επαφίενται τώρα στο Eurogroup».
Το νόημα της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν ότι το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί καν να τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, το οποίο είχε αποφασίσει την Δευτέρα, κάτω από ισχυρή γερμανική πίεση, ότι θα συνεδρίαζε εκ νέου μόνο για να εξετάσει ένα «καθαρό» αίτημα παράτασης του μνημονίου.
Παρά ταύτα, αυτή η εντελώς απορριπτική στάση, όχι μόνο προκάλεσε την αντίδραση Γιούνκερ, αλλά φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Eurogroup και στενό «σύμμαχο» του κ. Σόιμπλε, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκρινε ότι το αίτημα μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, γι’ αυτό και ήδη οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Eurogroup, το λεγόμενο Euro Working Group, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, για να προετοιμάσουν την αυριανή συνεδρίαση του οργάνου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έγραψε στο λογαριασμό του στο Tweeter ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα αρχίσει αύριο στις 16.00, με φυσική παρουσία των υπουργών, όχι δηλαδή μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ κινείται στη μέση οδό: δεν απορρίπτει εξαρχής ως απαράδεκτη την ελληνική αίτηση, όπως ο Β. Σόιμπλε (αυτό θα σήμαινε αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup), ούτε όμως βλέπει ότι το ελληνικό αίτημα οδηγεί με βεβαιότητα σε συμφωνία (σε αυτή την περίπτωση, η συνεδρίαση του Eurogroup θα γινόταν μέσω σύντομης τηλεδιάσκεψης).
Στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών του Euro Working Group, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το στέλεχος που εκπροσωπεί τον Β. Σόιμπλε αναμένεται να ζητήσει ριζικές αλλαγές στις διατυπώσεις του ελληνικού αιτήματος, ώστε να γίνεται σαφές ότι η παράταση δίδεται, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο, έστω με ορισμένες αλλαγές, τις οποίες πάντως θα πρέπει να εγκρίνει η τρόικα.