Αμέσως μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων Σόιμπλε και Βαρουφάκη το μεσημέρι της Πέμπτης, το θέμα πήρε διαστάσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα διεθνή ΜΜΕ.
Κεντρικό θέμα ο σκεπτικισμός των Γερμανών και το πρόγραμμα - γέφυρα του Βαρουφάκη που θέτει σε στοχασμό και επιφυλακτικότητα τη Γερμανία. Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται, δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κουρέματος καθώς αποκλείεται, καθώς και η εμμονή στην εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος. Ανοιχτό έμεινε το παράθυρο μιας νέας πρότασης.
Το πρακτορείο Reuters, σημειώνει ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν "ούτε στο γεγονός ότι διαφωνούν".
Γερμανικά ΜΜΕ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και σκεπτικισμός
Η γερμανική Deutsche Welle τονίζει:
"Η ηγεσία της Ελλάδας προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η αντιστροφή της λιτότητας και η μείωση του χρέους είναι απαραίτητα για να ενεργοποιηθεί η οικονομία της χώρας. Αλλά τα πιο οικονομικά συντηρητικά μέλη της ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται μέχρι στιγμής στην ιδέα της αλλαγής του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος".
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει ότι ο Σόιμπλε επιμένει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνοντας ότι η συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη είχε ειδικό βάρος καθώς πραγματοποιήθηκε στη σκιά της κίνησης της ΕΚΤ για τη διακοπή χρηματοδότησης των τραπεζών.
"H Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο", γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, αναπαράγοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι "σεβόμαστε την ελληνική βούληση αλλά πρέπει να σεβαστούμε και την βούληση των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών".
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ
"Ο κ. Βαρουφάκης συνέκρινε την κατάσταση της Ελλάδας με αυτή που βίωσε η Γερμανία μετά τον πόλεμο" αναφέρει το BBC.
"Η Γερμανία είχε επιβαρυνθεί με τεράστια χρέη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απειλείτο με υπερπληθωρισμό" σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
Το αμερικανικό CNBC αναφέρει:
"Οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της κλιμακώθηκαν σήμερα στη Γερμανία, καθώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δύο υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών ήταν αναμενόμενο ότι θα διεξάγονταν σε τεταμένο κλίμα, με αναλυτές να υπολογίζουν ότι η Γερμανία θα έβαζε το τελευταίο "καρφί" στο ελληνικό φέρετρο των ελπίδων για νέο πρόγραμμα.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας να διαπραγματευτεί το χρέος της μειώθηκαν ακόμα περισσότερο την Τετάρτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι ήταν έτοιμη να παίξει σκληρά όσον αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος".
Με την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, κκ. Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το δίκτυο Bloomberg έσπευσε να εστιάσει στις δηλώσεις των δύο πολιτικών ανδρών σχετικά με τη "συμφωνία για τη διαφωνία".
"Οι πρώτες άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατά της λιτότητας ανέλαβε εξουσία στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα δεν οδήγησε σε καμία συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό των διαφορών", αναφέρει το δημοσίευμα.
Επισημαίνει, μάλιστα, πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στον Έλληνα ομόλογό του ότι "συμφωνεί ότι διαφωνεί" μαζί του.
Παρόλα αυτά στις δηλώσεις του ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών είπε:
"Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε", προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το πρόγραμμα αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους ή η πιθανότητα κουρέματος αλλά συζητήθηκε η πρόταση της Ελλάδας για πρόγραμμα-γέφυρα που θα διαρκέσει μέχρι τον επόμενο Μάιο. Κάτι που επισημαίνεται και από το πρακτορείο Reuters.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η επόμενη κίνηση είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει την πενταετή λιτότητα.
Το Βερολίνο εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα νέα μέτρα της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα Le Figaro αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο Έλληνας ομόλογός του. Γ. Βαρουφάκης.
"Ο Σόιμπλε δήλωσε πως δεν μπορεί να κρύψει τον σκεπτικισμό του για ορισμένα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρν"Σόιμπλε και Βαρουφάκης διαπίστωσαν ότι διαφωνούν", αναφέρει και η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει:
"Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους τρεις θεσμούς με τους οποίους αντιμετώπισε το πρόγραμμα, δηλαδή την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι κάποια μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση δεν οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση".
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας ολοκληρώθηκαν με τις δύο πλευρές να απέχουν αρκετά από την εξεύρεση μίας λύσης που θα δώσει τέλος στην ελληνική οικονομική κρίση.
"Σε ένα λακωνικό άνοιγμα στη συνέντευξη Τύπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γιάννης Βαρουφάκης συμφώνησαν ότι διαφωνούν πάνω στις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στη λιτότητα, σε αυτό που αποκάλεσε μακρές και εντατικές συνομιλίες", σημειώνει το άρθρο.
"Οι επενδυτές και οι πιστωτές ακούνε με ανακούφιση ότι η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα καλό σχέδιο" αναφέρεται σε κύριο άρθρο της Wall Street Journal.
Όπως υποστηρίζεται, "ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπαναχωρούν ως προς το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε τη μετατροπή μέρους του ελληνικού χρέους σε "ομόλογα στο διηνεκές" και τη διασύνδεση της αποπληρωμής ενός άλλου μέρους του ελληνικού χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε την εξυπηρέτηση του χρέους, κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης, ενώ θα απέφευγε το κούρεμα χρέους, το οποίο θεωρείται πολιτικά απαράδεκτο για πιστωτές, όπως τη Γερμανία. Το χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές θα έμενε ανέπαφο. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργότερα ότι ερμηνεύτηκαν λανθασμένα οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, μολονότι αυτές αντανακλούσαν προηγούμενες δηλώσεις του".
Στη συνέχεια, η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει:
"Θα πρέπει να επευφημούμε τις όποιες δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη που υποδηλώνουν επιστροφή στην πραγματικότητα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, τον προηγούμενο μήνα, με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για κούρεμα του χρέους και για ανατροπή των δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνονταν στα σχέδια διάσωσης"».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, "ακόμη και η αναδιάρθρωση ομολόγων δεν είναι θεμιτή για την Ελλάδα. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι δέχθηκαν το 2012 ένα κούρεμα της τάξης του 50% και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων και των διεθνών θεσμών.
Η Ελλάδα, επίσης, χαίρει μιας μακράς περιόδου αποπληρωμής των δανείων με χαμηλά επιτόκια, ώστε το κόστος της εξυπηρέτησής τους να ανέρχεται μόλις στο 2% σε σχέση με το ΑΕΠ, συγκρινόμενο με το 5% της Πορτογαλίας και το 4,4% της Ιρλανδίας, το 2013. Εάν επίσης δοθεί στην Αθήνα περαιτέρω ελάφρυνση στους όρους αποπληρωμής, όταν παρουσιάζεται μικρή ανάπτυξη, τότε θα απομακρυνθεί η αίσθηση του επείγοντος για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων".
Τέλος, γίνεται αναφορά και "στην ελληνική γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στις επενδύσεις και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων", ενώ επικρίνεται η Ελλάδα "για τη μη προώθηση προφανών, αλλά δύσκολων πολιτικά μεταρρυθμίσεων".