Εκατό δόσεις σε όλους με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ και δυνατότητα… κουρέματος οφειλής!

balabani
Την πιο γενναιόδωρη ρύθμιση οφειλών στην εφορία της πρόσφατης ιστορίαςπαρουσίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη,καλώντας όλους να την αξιοποιήσουν και προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα κυνηγήσει χωρίς έλεος όσους οφειλέτες έχουν οικονομική δυνατότητα, αλλά αρνούνται να πληρώσουν.
Βασικές καινοτομίες της ρύθμισης είναι ότι η δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις δίνεται σε όλους, ακόμη και σε όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από 50 σε 20 ευρώ και παρέχεται υπό όρους η δυνατότητα «κουρέματος» έως και 50% της οφειλής, για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2013.
Ειδικότερα, η βασική καινοτομία του σχετικού νομοσχεδίου, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή και θα καλύψει οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως τις 31/12/2014, προβλέπει ότι:
  • Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 μπορούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση τους ή σε τμηματική ρύθμιση τους διαγράφοντας ακόμη και το 50% της συνολικής οφειλής, δηλαδή κυρίως προσαυξήσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενους φόρους (π.χ.: φόρος μισθωτών υπηρεσιών), μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Οι βελτιώσεις της παλιάς ρύθμισης

Η ισχύουσα ρύθμιση για τις 100 δόσεις βελτιώνεται ως εξής:
  • Η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ.
  • Οι 100 δόσεις δίνονται σε όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής (σήμερα οι δόσεις περιορίζονται έως τις 72 για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ).
  • Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, δηλαδή όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις.
  • Εντάσσονται οφειλέτες στη ρύθμιση ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει κάποιες φορολογικές δηλώσεις, με την υποχρέωση όμως να τις υποβάλουν εντός τριών μηνών.
  • Καταργείται η προϋπόθεση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την 1/1/2015 για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
  • Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν πλέον και οφειλές από ΦΠΑ.
  • Δίνεται περίοδος χάριτος για καθυστέρηση έως 3 δόσεων, με προσαύξηση 0,25%.
  • Ποσά οφειλών έως 5.000 ευρώ που ρυθμίζονται δεν θα επιβαρύνονται με τόκους. Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα είναι 3% από περίπου 4,5% που είναι σήμερα.
  • Καταργούνται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών (10% για δίμηνη καθυστέρηση, 20% για 12μηνη και 30% για 24μηνη).
  • Η προθεσμία υποβολής αίτησης για ρύθμιση χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ως τις 31/12/2013 λήγει στις 30 Απριλίου και για τα χρέη έως 31/12/2014 λήγει στις 31 Μαΐου.
Τέλος στα αυτόφωρα

Όσοι βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική αδυναμία, με πολύ χαμηλά πραγματικά (όχι τεκμαρτά) εισοδήματα θα μπορούν να προσφεύγουν σε περιφερειακές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να τα βρίσκονται εξατομικευμένες λύσεις, που μπορεί να φθάνουν και στη διαγραφή μικρών χρεών.
Επίσης, καταργείται το διαρκές ποινικό αδίκημα για τις οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να επιβάλλεται το μέτρο της προσωποκράτησης κατά των οφειλετών.

Μόνο 9 δισ. ευρώ τα εισπράξιμα χρέη
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων ανέρχεται στα 76 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ. Βαλαβάνη, όμως, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, το χρέος που μπορεί τελικά να εισπραχθεί, ανέρχεται σε μόλις 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν το 90% των οφειλών προς το κράτος θεωρούνται εκ προοιμίου χαμένες.
Οι περισσότερες οφειλές, περίπου το 80% του συνόλου, είναι μικρές, δηλαδή δεν ξεπερνούν τα 3.000. Πάνω από 1.000.000 ευρώ χρωστούν 2.500 φυσικά πρόσωπα, με συνολική οφειλή 17,1 δισ. ευρώ και 4.000 επιχειρήσεις, με συνολική οφειλή 43,3 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο ο νέος φόρος ακινήτων
Η νέα ρύθμιση για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα έλθει στη Βουλή στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αφού πρώτα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ώστε ο φόρος να επιβληθεί επί πραγματικών τιμών.
Εκατό δόσεις για όλους και για χρέη στα ταμεία
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, παρουσίασε, εξάλλου, εννέα βασικά σημεία αλλαγών στη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
– Υπαγωγή όλων των οφειλετών στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.
– Για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τόκους, ενώ για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιτόκιο 0,25%.
– Για εφάπαξ εξόφληση οφειλών θα προβλέπεται μηδενισμός των προσαυξήσεων.
– Για εξόφληση σε έως 50 δόσεις, θα υπάρχει μείωση των προσαυξήσεων κατά 70% και όποιος εξοφλήσει με 100 δόσεις θα έχει μείωση προσαυξήσεων 50%.
Θα προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης για όποιον οφειλέτη δεν καταβάλει μία δόση σε διάστημα 12 μηνών.
– Θα μπορεί κανείς να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση, εφόσον έχει πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.
– Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται με σύντομες διαδικασίες και θα γίνονται δεκτές αιτήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2015.
– Εάν κάποιος οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο) αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014, απαλλάσσεται για 12 μήνες και έπειτα, εφόσον έχει αποκτήσει εισόδημα, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.
– Θα υπάρξει ειδική διάταξη για οφειλές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ που θα προβλέπει έως 150 δόσεις, με μείωση 50% των προσαυξήσεων με απόφαση του ΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι συνολικό χρέος που έχει διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ανήλθε στα τέλη Νοεμβρίου του 2014 στα 13,5 δισ. ευρώ.