Ο Μάρτιν Σουλτς αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με τον Αλ.Τσίπρα συνομιλουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Αυτή τη στιγμή η «επίσημη πρώτη» του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στις επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας .Ο ρόλος του Σουλτς ειναι μεσολαβητικός με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς   επισήμανε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση» .
 Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στις 16:30) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την επομένη της συνάντησης με τη νέα ελληνική ηγεσία ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». 

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδία αντίληψη για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Από γαλλικής πλευράς, ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, στη συνάντηση Ολάντ-Τσίπρα αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο το σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Λε Φολ υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας διά στόματος Ολάντ για τις δύο αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η συζήτηση -από τη μια «την αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», αλλά ταυτόχρονα και «την υπευθυνότητα» που οφείλουν να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ιδίως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος».

Ως προς την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ίδιος έχει δηλώσει φθάνει στην Ελλάδα για μία πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όχι για διαπραγμάτευση.