ΤΩΡΑ Ντράγκι: Υπόσχεται μεγάλου ύψους αγορές ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο

ezb-streetart-titel

Μεγάλου ύψους αγορές ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο, όταν θα λήξουν τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου, που ήδη κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Για αυτές τις αγορές, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δεν υπάρχουν κάποιοι νέοι ειδικοί όροι, που αφορούν την Ελλάδα, αλλά όσοι όροι ήδη ισχύουν και εφαρμόζονται, προκειμένου να γίνονται κατ’ εξαίρεση δεκτά από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις για το δανεισμό των τραπεζών.
Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ οικονομικό πρόγραμμα με ευρωπαϊκή επιτήρηση της χώρας για την εφαρμογή του.
  Ειδικά κριτήρια για την Ελλάδα και την Κύπρο,δηλαδή για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, θα ισχύσουν, προκειμένου να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογά τους, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Ντράγκι δεν έχει δώσει ως τώρα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Φρανκφούρτη, περισσότερες εξηγήσεις για αυτά τα κριτήρια που θα ισχύσουν, εκτιμάται όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την αξιολόγηση της οικονομίας και το επόμενο οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί.
Το πρόγραμμα θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων, ξεπερνώντας το 1 τρισ. ευρώ και θα εφαρμοσθεί μέχρι να κρίνει η ΕΚΤ ότι αποτράπηκε ο κίνδυνος διολίσθησης της ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό.
Δύο θα είναι τα ανώτατα όρια για τις αγορές ομολόγων: θα μπορούν να φθάσουν μέχρι το 33% του συνολικού χρέους κάθε χώρας και μέχρι το 25% κάθε ξεχωριστής έκδοσης ομολόγων.
Ο κ. Ντράγκι, πάντως, διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσουν οι κυβερνήσεις ότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί κίνητρο δημοσιονομικής επέκτασης».
Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Γερμανία και άλλες χώρες επέμεναν ότι τα ρίσκα του προγράμματος δεν θα πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, θα υπάρχει ανάληψη κινδύνων από την ΕΚΤ μόνο για το 20% των ομολόγων που θα αγορασθούν.