Καταστρέφονται όσοι πήραν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα από το άλμα έως 27% του φράγκου!

Schweizerische_Nationalbank
Σοκ προκαλεί στη διεθνή αγορά η ξαφνική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να επιτρέψει απεριόριστη άνοδο της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Το φράγκο εκτινάχθηκε στις πρωινές συναλλαγές έως και κατά 27% έναντι του ευρώ, ενώ αργότερα τα κέρδη του περιορίστηκαν σε 13%.
Πριν από τρία χρόνια, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, η SNB είχε αποφασίσει να θέσει φραγμούς στις εισροές κεφαλαίων στην Ελβετία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει άνοδο της ισοτιμίας του φράγκου πάνω από το όριο του 1,2 φράγκου/ευρώ.
Αιφνιδίως σήμερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παύει να ισχύει αυτό το όριο παρέμβασής της στην αγορά συναλλάγματος, ενώ, παράλληλα, το βασικό της επιτόκιο μπαίνει πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, με μείωση στο -0,75%.
Αυτή η μείωση δεν πτόησε, βέβαια, τους κερδοσκόπους, οι οποίοι βλέπουν ότι μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, που εκτιμάται ότι, χωρίς τους περιορισμούς από την SNB, θα πρέπει να φθάσει στο 1 προς 1.
Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος είναι πραγματικά καταστροφικές για όσους Έλληνες δανειολήπτες παρασύρθηκαν από τις τράπεζες και έλαβαν κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα.
Ήδη αυτοί οι δανειολήπτες, που έλαβαν τα δάνεια όταν το φράγκο είχε πολύ χαμηλές ισοτιμίες με το ευρώ (πέριξ του 1,6) έχουν «γονατίσει» από την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, καθώς, ακόμη και αν πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους, το κεφάλαιο του δανείου συνεχίζει να αυξάνεται!
Με τη νέα άνοδο του φράγκου, που ουδείς μπορεί σήμερα να προεξοφλήσει πού ακριβώς μπορεί να φθάσει, αφού η SNB σταματά να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, οι δανειολήπτες βλέπουν το κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνει δυσβάστακτα και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα έχουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια.
Ήδη, αρκετοί δανειολήπτες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των τραπεζών και έχει εκδοθεί η πρώτη απόφαση υπέρ τους, που έκρινε, με βάση σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες για τους κινδύνους. Σε αυτή την περίπτωση, όροι της σύμβασης του δανείου κρίθηκαν καταχρηστικοί και ο δανειολήπτης απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να πληρώσει τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την άνοδο του φράγκου.