Οι εκτιμήσεις του Πρακτορείου Bloomberg με την στάση που θα κρατήσει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας-Στηρίζουν ή όχι την επιλογή Σαμαρά


Το άρθρο  του πρακτορείου  Bloomberg αναφέρει πως αν ο κ. Δήμας αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συγκυβέρνηση θα σωθεί μέχρι το 2016. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει πολλές από τις περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Την ίδια στιγμή, οι αγορές αντέδρασαν με φόβο στην κίνηση Σαμαρά.

 Ο Σαμαράς  τονίζει το πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να κάνει μια κίνηση που θα υπερκεράσει τον Τσίπρα. Φέρνει την προεδρική εκλογή πριν από την τελική συμφωνία με την Τρόικα, αναγκάζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν στη συνέχεια θα αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών ή όχι.Το άρθρο αναφέρει πως υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες από τις οποίες θα προσπαθήσει να αλιεύσει ψήφους ο Σαμαράς. Κατ' αρχάς οι συντηρητικοί -και υπάρχουν αρκετοί εντός Βουλής- που δέχονται τον Σταύρο Δήμα. Αυτή ήταν άλλωστε και η λογική του Σαμαρά στην επιλογή του κ. Δήμα. Να φέρει μπροστά ένα πρόσωπο που θα δελεάσει τους συντηρητικούς βουλευτές.
Το δεύτερο γκρουπ βουλευτών, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους στη Βουλή αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής, «αυτό ενδέχεται να είναι το κριτήριο για κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Να ψηφίσουν τον Δήμα για να κρατήσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο».

Πάντως, κάποιοι ανεξάρτητοι έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στον Δήμα. Η Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρει: «Είναι καιρός οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι βουλευτές δεν μπορούν να εκβιάζονται. Προσωπικά δεν θα ψηφίσω για τον Πρόεδρο».