Αγαπημένοι μας φίλοι πάμε να φτιάξουμε υπέροχα κρουασάν βουτύρου.
Δεν χρειάζονται πολλά υλικά παρά μόνο χρόνο και υπομονή και θα έχουμε για όλη την εβδομάδα φρέσκα κρουασανάκια..
Η ποσότητα βγαίνει περίπου στα 60 κομμάτια και μπορουμε οσα δεν καταναλωσουμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας.
<Η ωμή Μαγιά ως ζυμη δεν πρεπει να παραμείνει πάνω απο 20 ωρες στο ψυγείο διότι ξινίζει εκτός κι αν διατηρήσετε το ζυμάρι στην κατάψυξη πριν τα ψήσετε>
Ξεκινάμε..
ΥΛΙΚΑ:
350 γρ. γάλα
55 γρ. ζάχαρη
14 γρ. ξερή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
350 γρ. παγωμένο βούτυρο
μία πρέζα αλάτι
1 βανίλια
*Στο τέλος αλείφουμε την επιφάνεια των κρουασάν με αυγό πριν τα βάλουμε στο φούρνο να τα ψησουμε *
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα και το ζεσταινουμε στους 50 βαθμους κελσιου ..ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι Χλιαρό είναι πολύ σημαντικό για να φουσκώσει αργότερα η ξηρη μαγια.
2.Προσθέτουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
3. Τοποθετούμε το μιγμα στο μίξερ με το ανταλλακτικό που ζυμωνει γιατι θα προσθέσουμε το αλευρι και θελουμε το εξαρτημα για ζυμωμα..τον γαντζο.
4. Προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, αφήνουμε για 5', προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τον κάδο ή τα χέρια.
5.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί.
6.Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40x25.
7. Σε μια λαδόκολλα κόβουμε σε κομμάτια το σκληρό βούτυρο το οποίο το είχαμε στο ψυγείο για να το διατηρησουμε κρύο.
και με τη βοήθεια ενός πλάστη το πιέζουμε και το ανοίγουμε σε 20x12 ενώ εχουμε πανω απο το βούτυρο τοποθετησει αλλη μια λαδόκολλα ωστε να το ανοιξουμε πιο ευκολα.
8.Βγαζουμε την μια λαδοκολλα και με την αλλη που εχουμε το βουτυρο την μεταφερουμε πανω στο ζυμαρι στο κέντρο της ζυμης.
9.Διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο. Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
10. Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3. 11.Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές σε διάστημα 8-12 ωρών.
12.Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα.
13.Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
14.Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τ' αφήνουμε για 1- 2 ώρες ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
15.Τ αλειφουμε με ενα πινελο απο πάνω με αυγό
16. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
17.Τοποθετούμε στον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200οC και ψήνουμε για 20-25' μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
18. Αφήνουμε για 10' και καταναλώνουμε.
ΥΛΙΚΑ:
350 γρ. γάλα
55 γρ. ζάχαρη
14 γρ. ξερή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
350 γρ. παγωμένο βούτυρο
μία πρέζα αλάτι
1 βανίλια
*Στο τέλος αλείφουμε την επιφάνεια των κρουασάν με αυγό πριν τα βάλουμε στο φούρνο να τα ψησουμε *
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα και το ζεσταινουμε στους 50 βαθμους κελσιου ..ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι Χλιαρό είναι πολύ σημαντικό για να φουσκώσει αργότερα η ξηρη μαγια.
2.Προσθέτουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
3. Τοποθετούμε το μιγμα στο μίξερ με το ανταλλακτικό που ζυμωνει γιατι θα προσθέσουμε το αλευρι και θελουμε το εξαρτημα για ζυμωμα..τον γαντζο.
4. Προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, αφήνουμε για 5', προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τον κάδο ή τα χέρια.
5.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί.
6.Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40x25.
7. Σε μια λαδόκολλα κόβουμε σε κομμάτια το σκληρό βούτυρο το οποίο το είχαμε στο ψυγείο για να το διατηρησουμε κρύο.
και με τη βοήθεια ενός πλάστη το πιέζουμε και το ανοίγουμε σε 20x12 ενώ εχουμε πανω απο το βούτυρο τοποθετησει αλλη μια λαδόκολλα ωστε να το ανοιξουμε πιο ευκολα.
8.Βγαζουμε την μια λαδοκολλα και με την αλλη που εχουμε το βουτυρο την μεταφερουμε πανω στο ζυμαρι στο κέντρο της ζυμης.
9.Διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο. Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
10. Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3. 11.Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές σε διάστημα 8-12 ωρών.
12.Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα.
13.Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
14.Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τ' αφήνουμε για 1- 2 ώρες ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
15.Τ αλειφουμε με ενα πινελο απο πάνω με αυγό
16. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
17.Τοποθετούμε στον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200οC και ψήνουμε για 20-25' μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
18. Αφήνουμε για 10' και καταναλώνουμε.