Χριστούγεννα στην Πράγα

Στην Πράγα λένε, ότι την παραμονή των Χριστουγέννων τα παλιά παιχνίδια γίνονται καινούργια.

Τα κουτσά στρατιωτάκια, οι μαριονέτες με τα σπασμένα σκοινιά, οι σπασμένες κούκλες  και τα λειψά playmobile διορθώνονται και είναι πάλι έτοιμα να πληγωθούν από το παιχνίδι. Η πόλη αυτές τις ημέρες μοιάζει μαγική. Σαν να μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

  



Στη Πράγα, θα χρειαστεί να φορέσετε δυο ζευγάρια κάλτσες μέσα από τις μπότες γιατί το πρώτο δεν θα σας προστατέψει από το κρύο. Μόλις θα πέφτει το σκοτάδι θα αρχίζει το πυκνό χιόνι να χορεύει από τον ουρανό μέχρι τη γη και να σπέρνει σε όλη την πόλη την μυρωδιά του κρύου. Παρά τους πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, όλοι είναι στους δρόμους, γυναίκες με γούνινα παλτό, άνδρες με δερμάτινες τραγιάσκες, πιτσιρίκια ντυμένα σαν κρεμμύδια με κόκκινες μύτες και γουνάκια στα αυτιά τους. Δεν φορούν γάντια για να κρατούν με άνεση τα ζαχαρωτά τους.


Το παράξενο είναι πως το 50% των Τσέχων είναι άθεοι, όμως τα Χριστούγεννα συμμετέχουν στη γιορτή των πολλών και των επισκεπτών της πόλης που έρχονται εδώ για να γιορτάσουν χωρίς να το γνωρίζουν.

 Όλα ξεκινούν τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα όπου το τυπικό απαιτεί αυστηρή νηστεία μέχρι να εμφανιστεί στον ουρανό το πρώτο αστέρι, το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων. Η πόλη φορά τα καλά της, δέντρα στολίζονται στις γειτονιές και οι βιτρίνες αποκτούν παραδοσιακή διακόσμηση. Το μεγαλύτερο δέντρο ολόκληρης της Τσεχίας στήνεται στην πλατεία της παλιάς πόλης και στο Κάστρο, όπου ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Τα παιδιά έχον από καιρό σημειώσει στο ημερολόγιο την ημερομηνία. Στις 5 Δεκεμβρίου, την παραμονή της γιορτής του δηλαδή, ο Άγιος Νικόλαος θα επισκεφτεί τα παιδιά στην πλατεία της παλίας πόλης συνοδευόμενος από έναν άγγελο και ένα διάβολο για να μοιράσει δώρα. Δεν πρόκειται για τον Santa Claus της Δύσης αλλά για τον Άγιο Νικόλαο, τον επίσκοπο που έζησε στη Μικρά Ασία τον 4ο αιώνα και που φέρνει τα δώρα σε όλες τις σλαβικές χώρες.


Αυτές τις μέρες η καρδιά της πόλης χτυπά στις χριστουγεννιάτικες αγορές όπου μικροί και μεγάλοι χαζεύουν τους πάγκους φορτωμένους με ξύλινα στολίδια, κεριά,, κάρτες, παιχνίδια και γλυκά. 

Όταν πεινάσετε, θα χορτάσετε με dumplings γεμισμένα με βατόμουρα ή με καυτερά λουκάνικα τυλιγμένα σε αφράτα ψωμάκια και θα ξεδιψάτε με μπίρα. Πότε ξανθιά, πότε μαύρη. Ουρές στους πάγκους που τις πουλούν. 

Η πιο ωραία εικόνα της πόλης δεν είναι το χριστουγεννιάτικο πανόραμα της από κάποιο παλιό, ψηλό κτίριο. Είναι να σκύψετε από την γέφυρα του Καρόλου για να δείτε το γοτθικό είδωλο της πόλης να ριγεί στην σκοτεινή επιφάνεια του Μολδάβα. Όταν το χιόνι σταματήσει να πέφτει, σαν από θαύμα οι ήχοι επιστρέφουν. 

Ακούγονται γέλια και χαρές από ομάδες νεαρών που παίζουν χιονοπόλεμο, από παρέες που επιστρέφουν από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, από τους καλλιτέχνες του δρόμου που δεν λείπουν σχεδόν από καμιά γωνιά, από ζευγαράκια που ψιθυρίζουν στα παγκάκια λόγια ερωτικά. 

Οι κάτοικοι δίνουν το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τη Silvestr, όπως την ονομάζουν. Στο τραπέζι υπάρχουν φακές που φέρνουν πλούτο ενώ σύμφωνα με την τοπική προκατάληψη, δεν θα πρέπει να φάνε πουλερικά γιατί δεν θα έχουν καλή τύχη. 

 Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πιάνουν θέση στην άκρη της παλιάς πόλης, στην οδό Smetanovo, στο λόφο Petrin ή στις γέφυρες Legii, Cechuv, Manesuv για να έχουν την καλύτερη θέα στα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από το πάρκο Letna. 

Πηγή: www.arttravel.gr