Έρχεται Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους





Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας διάρκειας πέντε μηνών για 50.000 ανέργους ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και άλλοι παράγοντες. Οι 34.000 θέσεις κατανέμονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στις Περιφέρειες, και οι 16.000 σε κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της ΕΕ, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και την συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι  ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, *
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
4. Άνεργοι πτυχιούχοι  ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα  εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών .

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με βάση ορισμένα από τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», όπως ενδεικτικά προβλέπονται και στη σχετική υποπαράγραφο ΙΔ1 του ν. 4152/2013. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες 
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας της παρ. 5.2 με ανώτατο όριο τους 36 μήνες 
3. Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό 
4. Ηλικία
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Η μηναία αποζημίωση όσων εργασθούν μέσω του προγράμματος θα είναι περίπου 490 ευρώ.

Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά, κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης. Η ηλεκτρονική αίτηση θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και μετά την συμπλήρωση της, οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον ΟΑΕΔ. 

Το Πρόγραμμα ονομάζεται «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015». Ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης που εντάσσεται και αυτή στις εμπροσθοβαρείς δράσεις του υπουργείου Εργασίας, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται  εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η εθνική μας οικονομία. 

   Η ηλεκτρονική αίτηση θα βρίσκεται τις προσεχείς μέρες αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και μετά την συμπλήρωση της, οι  ωφελούμενοι θα την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον Ο.Α.Ε.Δ 
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά όπως και πέρσι ενώ η προθεσμία θα καθοριστεί με την προκήρυξη του προγράμματος που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ Λόγος έχει γίνει αυτές τις ημέρες σε σχέση με δημοσιεύματα που ήθελαν να αποκλείονται  οι κάτω των 29 ετών πράγμα που σύμφωνα με την απόφαση δεν ισχύει. Σημαντική αλλαγή επέρχεται μόνο στην ασφάλιση  όσων ανέργων κατηγορία ΥΕ απασχοληθούν σε υπηρεσίες καθαριότητας όπου θα έχουν βαρέα ένσημα.


Κ.Κοντ