Αδιέξοδο για το προσφυγικό - νέα συνάντηση στις 17 Μαρτίου

Αδιέξοδο για το προσφυγικό - νέα συνάντηση στις 17 Μαρτίου
Με την παραπομπή των κρίσιμων αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η μαραθώνια αλλά και επεισοδιακή συνεδρίαση των «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση. 
Οι υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ και το βέτο της Ουγγαρίας προκάλεσαν το βράδυ της Δευτέρας την πολύωρη διακοπή των εργασιών της Συνόδου προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη δίχως τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού αφού οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες για να συζητήσουν το πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκία. 

Ικανοποιημένος ο Αλέξης Τσίπρας 
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, κρίνοντας ότι το πλαίσιο συζήτησης μπήκε «στην σωστή του βάση». 

Από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, πήγαμε στην αναζήτηση ουσιαστικής λύσης για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία, η οποία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο ανταλλάγματα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν τώρα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μπροστά διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές και πρόσθεσε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Σμύρνη μια «ιστορική συνάντηση» όπου θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Αγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα της Συνόδου, είπε ότι ανέδειξε τον διχασμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κάποιες δυνάμεις που «δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές σήμερα εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς. «Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε.
Εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στην Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Οπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης στήριξής της, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, οικονομικά και υλικοτεχνικά.

Και πρόσθεσε πως υπάρχει σαφής αναφορά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ και επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή και συνεπώς μείωσης των ροών.
Γιούνκερ: Θα επανέλθει η ομαλή λειτουργία στην Σένγκεν 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να μειωθεί η ροή των προσφυγικών ροών, αλλά και να επιστρέψουν με διαδικασία fast track οι παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. 

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο, αναφέροντας πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στην ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους. 

Νταβούτογλου: Δικαιούμαστε οικονομική βοήθεια
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η χώρα του έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και γι αυτό έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. 

Τόνισε ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. 

Και σημείωσε ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μέρκελ και Ολάντ: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα
Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με τον τούρκο πρωθυπουργό, παραπέμποντας σε επόμενη Σύνοδο την παρουσίαση των προτάσεων της ΕΕ, τόσο για τη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν όσο και για το προσφυγικό.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε και έκανε λόγο για διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Είπε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί. Η Τουρκία, ανέφερε η κ. Μέρκελ, θα παραλάβει τους παράτυπους μετανάστες αλλά οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα στην λειτουργία των hotspots, αλλά και για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφός της. Επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην διακίνηση των προσφύγων, οι οποίοι δεν μπορούν να στοιβάζονται στην Ελλάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα βοηθήσει και στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα δοθεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα υπάρξει όταν θα σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Αρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Δέχτηκε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει βοήθεια, αλλά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον περιορισμό των ροών, αναφερόμενος στα 3 δισ. ευρώ που θα λάβει σε πρώτη φάση και για τα οποία ήδη υπάρχει δέσμευση.

Ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να θίξει τα τελευταία γεγονότα στο εσωτερικό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα «πρέπει να επαγρυπνούμε» στην περίπτωσή της όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας 
Ηδη, από νωρίς το απόγευμα είχε γίνει σαφές ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει οριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες επί των προτάσεων που είχε καταθέσει η Τουρκία.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) αντέδρασαν στο σχέδιο, καθώς δεν δέχονταν την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. 

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ισχύσει ό,τι ίσχυε σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, δηλαδή να παραμείνει ανοικτός.

Χαρακτήρισε δε υποκριτικό να μην γίνονται δεκτές ορισμένες εθνικότητες προσφύγων και την ίδια ώρα να απορρίπτεται και η επιστροφή τους στην Τουρκία. «Θα βρουν τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη» φέρεται να είπε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Guardian οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν νέα οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).

Τι προηγήθηκε
Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας επεκτάθηκε την Δευτέρα μετά τις «νέες ιδέες» που βάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο τραπέζι, πέρα από τις δεσμεύσεις της χώρας του για μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, είπε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Προσφέρουν περισσότερα και ζητάνε περισσότερα,» είχε πει ο αξιωματούχος μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία καταθέτει στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Τουρκία ζητούσε από την ΕΕ περισσότερα από τα τρία δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει η ΕΕ σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια (τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί), άμεση επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με άνοιγμα νέων κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επιβεβαιώσει εκ των προτέρων ότι η Άγκυρα προσέρχεται με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Παρουσιάζουμε μία νέα ιδέα σήμερα για να αντιμετωπίσει σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα. Η πρόταση εμπεριέχει αρκετά νέα στοιχεία» ανέφερε.
 
Στο μεταξύ  η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφεραν ότι  το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 

Κοινή θέση Τσίπρα - Μέρκελ
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά. 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού. 
Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. 

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η δήλωση της Μέρκελ
«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η αντίδραση της Καγκελαρίας 
«Εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και ζήτησε να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου. 

Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.
«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ' αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε η κ. Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και προσέθεσε: «Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα». 

Αυτά είναι κατ' αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο ανέφεραν νωρίτερα ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Ολάντ: H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. 

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Φρ. Ολάντ είπε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες. 

Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο Δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε, η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι' αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία. 


Με το βλέμμα στην Αγκυρα η Αθήνα


Νωρίτερα, εμφανιζόταν ως τετελεσμένο το κλείσιμο  της βαλκανικής οδού,  με τον Πρωθυπουργό να υποχρεώνεται  να το αποδεχθεί, αλλά κατά τις ίδιες πληροφορίες θα ζητούσε την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει όμως σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη  στην Αγκυρα. Η συμφωνία της γείτονος τόσο να δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, αλλά και η αποστολή σαφούς μηνύματος προς τους διακινητές να μη στέλνουν πλέον όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα εφόσον η βαλκανική οδός θεωρείται πλέον κλειστή. Ως θετική κρίνεται επίσης η συμφωνία που σημειώθηκε χθες στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών ότι το Προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup θα ανακοινωθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Τσίπρας στη Σύνοδο: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών
«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση...» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση...»

«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες... Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη...»

Νταβούτογλου: Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις

Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.

«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Δείπνο Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες
Μία ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία και στο «τραπέζι» των συζητήσεων των τριών ηγετών βρέθηκε το «σχέδιο δράσης» που εξετάζεται για το προσφυγικό, ενώ σε αυτή δεν μετείχε τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά ούτε και ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ και τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ρούτε πριν τη Σύνοδο, τη Δευτέρα.