Βενιζέλος: Ο Σόιμπλε επιβεβαιώνει όσα έλεγα για πρόταση εξόδου της Ελλάδας
Ταράζει και πάλι τα νερά με νέους χρησμούς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως «είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος» και τονίζοντας πως το 2011 είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά ένα Grexit για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα σημαντική οικονομική βοήθεια.
Στον άκουσμα των δηλώσεων του κ.Βόγλφγκανγκ Σόιμπλε ο υπουργός Οικονομικών εκείνης της περιόδου, Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε πως ο γερμανός υπουργός «επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δις ευρώ με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος» και συμπληρώνει: «Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%».
Όπως προσέθεσε η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης, όπως ανέφερε, ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
«Η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ). Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν “τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω”. Τότε και ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας. Κάποιοι που υπόσχονταν στον ελληνικό λαό έναν εύκολο αντιμνημονιακό δρόμο. Κάποιοι που ισχυριζόντουσαν ότι το «μνημόνιο έφερε την κρίση» αντί της απλής αλήθειας ότι η κρίση κατέστησε δυστυχώς το μνημόνιο την ηπιότερη δυνατή λύση σε σύγκριση με την ασύντακτη χρεοκοπία ή μια δραχμή χωρίς αξία. Έπειτα ήρθαν το πισωγύρισμα του 2015,τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο παρότι τους είχαμε προειδοποιήσει. Ελπίζω τώρα όλοι να συνειδητοποιούν από ποιους κινδύνους πέρασε ξυστά η πατρίδα μας εξαιτίας των επιλογών του 2015, η επίπτωση δυστυχώς των οποίων θα μας ακολουθεί για καιρό, όπως φαίνεται με όσα γίνονται γύρω από το ασφαλιστικό και την περιβόητη αξιολόγηση».
Παπαδημούλης: Ο Σόιμπλε έχει δική του ατζέντα, θέλει να γίνει Καγκελάριος
Στις δηλώσεις Σόιμπλε αντέδρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. "Το grexit, το σχέδιο Σόιμπλε, ακυρώθηκε οριστικά το περασμένο καλοκαίρι με τη βούλα όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και των εταίρων και δανειστών» ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FΜ ενώ κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι με την εμμονή του στο grexit προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην κ. Μέρκελ ότι ενδιαφέρεται και αυτός για τη διεκδίκηση της γερμανικής καγκελαρίας.
«Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε υπάρχουν, δεν θέλω να τις υποτιμήσω γιατί είναι ισχυρός είναι και εμμονικός, αλλά είναι μειοψηφικές. Και κυρίως θέλει να δείξει στην κ. Μέρκελ, η οποία δέχεται τώρα μια πίεση, ότι είμαι κι εγώ εδώ και μπορεί να είμαι κάπως μεγαλούτσικος, αλλά συνεχίζω να θέλω να γίνω καγκελάριος" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: "Ο κ. Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα γι' αυτό και κάνει αυτά τα παράξενα. Όλοι ασχολούνται με το brexit, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας, όλοι μα όλοι και ο κ. Σόϊμπλε έχει κολλήσει η βελόνα του στο grexit, παρότι η άποψή του αυτή κατετέθη, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής» κατέληξε.