Την ίδια στιγμή που ο Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε «καήκαμε αν αργήσει η διαπραγμάτευση», άσχημα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό σε ότι αφορά τις προθέσεις των δανειστών
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το κουαρτέτο των Θεσμών δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Όπως ανέφεραν μάλιστα οι ίδιοι αξιωματούχοι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία από την ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με χρηματοδοτική κρίση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό MNI.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, οι Θεσμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η όποια προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τις περισότερες χώρες της ευρωζώνης. «Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» αφού δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση», τόνισε η ίδια πηγή. Παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας» να συζητήσουν για ισοδύναμα, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο», ανέφερε ο αξιωματούχος.