Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως, με συγκεκριμένα βήματα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων για την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Προχωρούν έτσι και οι επαφές με τους όμορους δήμους, οι οποίοι όμως βάζουν στο τραπέζι ζήτημα παραχώρησης εκτάσεων της παραλίας που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αλλά και την παράταση παραχωρήσεων που τους έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές γίνονται τόσο από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρόεδρό του Στ. Πιτσιόρλα όσο και από τον ειδικό σύμβουλο του υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, Δημήτριο Τσιλιμίγκα, ο οποίος λειτουργεί ως συντονιστής για το έργο του Ελληνικού.
Στις επαφές αυτές έχει τεθεί μια σειρά ζητημάτων από τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Αυτά περιλαμβάνουν, πέραν από την παραχώρηση εκτάσεων στους δήμους, θέματα πρασίνου, διαχείρισης απορριμμάτων, επέκτασης του μετρό, αλλαγής της σταθερής τροχιάς του τραμ, ρύθμιση ανοιχτών υπολοίπων εκατέρωθεν υποχρεώσεων και απαιτήσεων και πολλά άλλα.
Αν και αίσθηση όσων έχουν στενή γνώση των σχετικών διεργασιών είναι πως πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι να έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης έως και το καλοκαίρι, γεγονός παραμένει πως υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος να καλυφθεί. Παράλληλα, δείχνουν να απειλούνται σχεδιασμοί για την εκπόνηση ενιαίου σχεδίου αξιοποίησης της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρας που θέλει να δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως, παρεμφερή κίνηση εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης με μία συμφωνία για την παραχώρηση της χρήσης της παραλίας συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ποσειδωνίου, με αντάλλαγμα ποσοστό από τα έσοδα που θα έχει ο δήμος από την εκμετάλλευσή της. Ανάλογες λύσεις ίσως δρομολογηθούν και στην παραλιακή των ζώνη της Αθήνας. Για παράδειγμα, ο δήμος Αλίμου ζητεί, μεταξύ άλλων, να επεκταθεί χρονικά παραχώρηση τμήματος της παραλίας του που ελέγχει και η οποία, ως έχει, λήγει το 2018.
ΤΑΙΠΕΔ και σχήμα επενδυτών υπό τη Lamda Development, που είχαν υπογράψει στις 14 Νοεμβρίου του 2014 τη συμφωνία παραχώρησης με όρο το Δημόσιο να έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες εντός διετίας, συζητούν μικρή παράταση του χρονοδιαγράμματος αυτού για να προλάβει το Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτές, μεταξύ άλλων είναι η επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του διά προεδρικού διατάγματος, η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του και η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο.