Με τη διακριτική «ανοχή» της Δημοκρατική Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού που παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους δήλωσαν τελικά «παρών» ψηφίστηκε στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αντίθετα, «Όχι» είπε η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή. Το παράλληλο πρόγραμμα ψηφίστηκε δι’ ανατάσεως με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αφού κανένα κόμμα δεν κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η συζήτηση αποτέλεσε αφορμή νέας σφοδρής σύγκρουσης Αλέξη Τσίπρα- Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, αλλά και για το προσφυγικό, καθώς ο πρωθυπουργός (ο οποίος μίλησε 45 λεπτά) ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, όταν ανέβηκε στο βήμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποιος έχει θέσει ως στόχο της ΝΔ την επαναπροσέγγιση ακροατηρίων κάποτε γαλάζιων (όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) που είχαν φύγει όμως τα τελευταία μνημονιακά χρόνια και προς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα αντιδρούν στο μνημόνιο, υποστήριξε ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται περισσότερο για τους αδύναμους.
Ο κ.Τσίπρας απάντησε με σκληρή προσωπική επίθεση στον κ.Μητσοτάκη και αναφορές στη λίστα Μπόργιανς και στην υπόθεση Siemens, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ώστε να του αποδώσει ευθύνες για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και διαφάνειας που καταλόγισε στον προκάτοχο του.
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μάλιστα και έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, θέλοντας να δείξει ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά οι ανασφάλιστοι πλήρωναν για τη νοσηλεία τους.
Η συζήτηση με τις δευτερολογίες εξελίχθηκε σε μονομαχία Τσίπρα- Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να σχολιάζει “Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι υπάρχουν καπετανάτα με διαφορετικές απόψεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε γνήσιο αγκιτάτορα της αριστεράς τον πρωθυπουργό, με αφορμή ότι ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της ΝΔ όσον αφορά στα hot spots και αναφέρθηκε στη δική του στάση στο συμβούλιο αρχηγών.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα μεταξύ γεμιστών και μαρμελάδας, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην τοποθετηθεί θεωρούμενος ότι καλύφθηκε από τους εισηγητές του κόμματος του.