ΝΔ: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει συνέδριο στις 22-24 Απριλίου


Μέσα σε κλίμα κοινωνικής έντασης, ρευστού πολιτικού σκηνικού, αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και με τον ασκό του Αιόλου να ανοίγει για ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας η ΝΔ πορεύεται προς το συνέδριό της.
AdTech Ad

Σήμερα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών που θα κορυφωθούν στις 22-24 Απριλίου με το τακτικό συνέδριο του κόμματος. Κεντρικό ρόλο στην δρομολόγηση των διαδικασιών θα έχουν ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Αν και πρόκειται για τακτικό συνέδριο δεν είναι σαφής ακόμα η ατζέντα του στις λεπτομέρειές της. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα πρόκειται για ένα συνέδριο που περισσότερο θα έχει το χαρακτήρα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος παρά μιας εξαντλητικής ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης για το στίγμα της ΝΔ. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι το συνέδριο θα εγκρίνει νέο καταστατικό, ενώ θα εκλεγούν και τα νέα κεντρικά όργανα της ΝΔ που θα αποτυπώσουν τους καινούργιους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα πλάνα του κ. Μητσοτάκη είναι μεταξύ άλλων η καθιέρωση των διαδικτυακών δημοψηφισμάτων προκειμένου τα μέλη της ΝΔ να έχουν ρόλο και λόγο στις αποφάσεις του κόμματος.
Ήδη προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και του νοικοκυρέματος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προχτές τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων του κόμματος στο Μοσχάτο για αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ τις επόμενες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει την αναλυτική οικονομική κατάσταση της ΝΔ και μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Πάντως ο δρόμος προς το συνέδριο για τη ΝΔ δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν στο νέο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες του κόμματος, μπροστά και στα διλήμματα που τίθενται για τη ΝΔ από τις ίδιες τις εξελίξεις στην οικονομία και τη σχέση της χώρας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται και από πλευράς κουαρτέτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το προσφυγικό ή η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μπορεί να φέρει τη ΝΔ μπροστά στο δίλημμα της συμμετοχής σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή στο Grexit.
Η αβεβαιότητα και η κρισιμότητα των εξελίξεων ως προς το «ευρωπαϊκό μέλλον» της χώρας έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πιο μετριοπαθή γραμμή και την παροχή μιας σχετικής συναίνεσης προς την κυβέρνηση. Μάλιστα η πρότασή του για απόσυρση του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου  ερμηνεύεται από ορισμένους τόσο ως «άνοιγμα στην κοινωνία» όσο και ως δυνατότητα προς την κυβέρνηση να φέρει ένα καινούργιο σχέδιο νόμου υιοθετώντας προτάσεις της ΝΔ που θα τη διευκόλυναν να το ψηφίσει. Άλλωστε όπως εκτιμούν στελέχη της Συγγρού πριν από το Μάρτιο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που αγγίζουν τα ηγετικά κλιμάκια και που λένε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ακολουθήσει το ΣΥΡΙΖΑ στους υψηλούς τόνους και τη «διχαστική τακτική». Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν συμφωνούν με την καταρχήν πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.