Mε μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης "Stand up for...", μια ιδέα του Δημήτρη Λαζάρου που επιμελήθηκε η εικαστικός Κέλλυ Αθανασιάδου παίρνοντας σάρκα και οστά μέσα από την εικαστική συνύπαρξη 21 σύγρονων εικαστικών σε έναν εικαστικό πολυχώρο, στο κέντρο της Αθήνας την παρασκευή 29.01.2016 στις 20:00μμ στο "The Loft", Καπνικαρέας 3.
Το CityiNews1 & Ωδή Στη Τέχνη ήταν εκεί και συνομίλησε με εικαστικούς για τα έργα τους.
Στην ομαδική έκθεση "Stand up for..." συμμετέχουν σύγχρονοι εικαστικοί ορμώμενοι από τα φυσικά δίκαια, ανθρώπινα και μη, ιδέες και αξίες που κάποιες φορές έχουν εξοστρακιστεί από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, εμπνέονται και δημιουργούν, πραγματεύονται και αποτυπώνουν, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να διαπραγματεύονται την αξία των ίδιων των εννοιών που εμπεριέχονται στα δίκαια, ενδυναμώνοντας τις με την ψυχή που καταθέτουν στα έργα τους.
Το έργο της εικαστικού Σοφίας Παπαδοπούλου "Φόρος Τιμής"
Η Σοφία Παπαδοπούλου είναι στο τελευταίο έτος της Σχολής Καλών Τεχνών μας μίλησε για το έργο της το οποίο πραγματεύεται το δικαίωμα στην πνευματική ελευθερία μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις .Υποστηρίζει μέσα από το έργο της την ελευθερία του νου .
Είναι πολύ σημαντικό μας λέει η κα Παπαδοπούλου ο εικαστικός να έχει σπουδάσει το αντικείμενό του υπάρχει μεγάλη διαφορά από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στη Σχολή Καλών Τεχνών με κάποιον που δεν εχει σπουδάσει,αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα καλλιτεχνική εξέλιξή του .
Η εικαστικός Σοφία Παπαδοπούλου δίπλα στο έργο της
"Αφαιρετικά ή παραστατικά και με διαφορετικές τεχνικές επικοινωνούν δίκαια όπως η ανθρώπινη ελευθερία και ανεξαρτησία, συγκινούν, ανασύροντας στη μνήμη μας εικόνες του παρελθόντος που η συνέχεια τους αναχαιτίστηκε από το μέλλον, ευαισθητοποιούν με την αγνότητα των παιδιών που αποτυπώνουν ή προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα για το μέλλον που διαγράφεται ή που ίσως τελικά θέλουν κάποιοι να αποφασίζουν χωρίς εμάς."
Το έργο του εικαστικού Παναγιώτη Νέζη "Ο Αθέμιτος"
Ο εικαστικός Παναγιώτης Νέζης με το έργο του "Ο Αθέμιτος"
Αίσθηση έκανε το έργο του Παναγιώτη Νέζη "ο Αθέμιτος".Παρατηρώντας το διακρίναμε την Αφρική με πολλές πληγές και ράμματα ...Συνομιλώντας με το δημιουργό του έργου τον κο Νέζη για το πως εμπνεύστηκε το συγκεριμένο έργο μας είπε:Eίναι ένα από τα έργα του πρότζεκτ Λαμπεντούζα .Με συγκλόνισε το συγκεκριμένο ναυάγιο μας λέει χαρακτηριστικά .Να θυμίσουμε ότι το συγεκριμένο ναυάγιο σημειώθηκε στις 12/5/2014 στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, καθώς σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε παρασέρνοντας 800 ανθρώπους στον θάνατο.Όπως μας λέει ο κος Νέζης "φυσικα από τότε έχει απομυθοποιηθεί το συγκεκριμένο ναυάγιο με τους 4000 νεκρούς που έχουμε μέχρι σήμερα με τις καθημερινές απώλειες ανθρώπινων ζωών που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας για μια καλύτερη ζωή αλλά εμένα προσωπικά αυτό με ενέπνευσε στο συγεκριμένο πίνακα το ναυάγιο του Λαμπεντούζα.."Άρχισα να προβληματίζομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ήθελα να το δείξω αυτό..γιατί η τέχνη υπονοεί και υπονομεύει. Διαχειρίζόμενος το σύμβολο της Αφρικής ήθελα να δείξω το ύψος της κακουχίας των ανθρώπων και για αυτό το έργο έχει πληγές και τραύματα".
Σε δική μας ερώτηση ένας δημιουργός πόσο κάνει για να ολοκληρώσει ένα έργο η απάντηση ήταν αποστομωτική..ένα έργο από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα ο καλλιτέχνης μπορεί να ολοκληρωθεί από 6 μήνες έως και 1 χρόνο".
Έργο του εικαστικού Γιώργου Παπαδημητρίου "Γράφημα Πνοής"
Έργο του εικαστικού Γιώργου Παπαδημητρίου "Παρουσία Αμελητέα"
Ο εικαστικός Γιώργος Παπαδημητρίου δίπλα στα έργα του
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών. Συμμετέχει με 2 έργα του στην έκθεση "Stand up for... το "Γράφημα πνοής"
και τη "παρουσία αμελητέα".
Και στα δύο έργα η πρόθεση του δημιουργού είναι να καταγγείλει τη θυσία
ανθρώπων και ζώων, "ψυχών", στο βωμό του χρήματος.
Χρησιμοποιώντας την αντίθεση και την ειρωνεία
.
Καθηγητής ο ίδιος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πατέρας
συγχρόνως είναι ένας άνθρωπος πολύ ευαισθητοποιημένος απέναντι σε ότι
συμβαίνει γύρω μας και μέσα από τα έργα του καταγγέλει τα κακώς κείμενα της εποχής μας.
Η εικαστικός Ηλιάνα Χρήστου με το έργο της "Και το ταξίδι τελείωσε"
Η Ηλιάνα Χρήστου είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών συμμετέχει στην
ομαδική έκθεση "Stand up for... με το έργο της και "Το ταξίδι τελείωσε.." με
τρόπο ρεαλιστικό . Το θέμα του έργου της έχει να κάνει με τη θεματική της
έκθεσης που είναι το προσφυγικό.Μία βάρκα που μεταφέρει πρόσφυγες
αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σπασμένη μετά από ένα ναυάγιο..."σπασμένη"
όπως είναι σπασμένες και τα όνειρα και οι ελπίδες των ανθρώπων για μία
καλύτερη ζωή .Οι σημασίες πολλές και σημαντικές!!..
Η εικαστικός κα Μαίρη Γιαννακοπούλου-Χρήστου με το έργο της "Η Απόγνωση"
Tο έργο της κας Μαίρη Γιαννακοπούλου-Χρήστου ονομάζεται "Απόγνωση" . "Στο έργο είναι αποτυπωμένη η απόγνωση και το τέλος μιας προσπάθειας .Ανθρώπινα σώματα γυμνά μέσα στο νερό σε μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας είναι η γυμνή αλήθεια στη πραγματικότητα που βιώνουμε.
Έργο της εικαστικού Αγγέλας Καράλη με τίτλο "Κίνητρο"
Η Εικαστικός Αγγέλα Καράλη δίπλα στο έργο της το κίνητρο
Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών η εικαστικός Αγγέλα Καράλη
μας μιλάει για το έργο της με μία υπέροχη ανάλυση και μας εξηγεί ότι το έργο
αναπαριστά συμβολικά το δύσκολο δρόμο του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του
( απο το σκοτάδι στην κάτω πλευρά του έργου μέσα από ένα βραχώδες περιβάλλον) προς
την ελπίδα, προς κάτι καλύτερο (στο πάνω μέρος το έργου).
Μέσα στο μπλε εμφανίζεται σαν φάρος ένα μακρινό φως που μας κάνει να συνεχίζουμε και
να μην τα παρατάμε.
Το φως είναι το κίνητρο, η πίστη, η ελπίδα, η κινητήρια δύναμη για να συνεχίζουμε τον αγώνα...
Ο Επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει:
"Τόσο ο τίτλος της Εκθέσεως όσο και η ιδιοτυπία του χώρου προαναγγέλλουν όλα όσα διαλαμβάνει η εικαστική τούτη διαμαρτυρία. Ενότητα διαμορφώνουν τα έργα εκείνα, που παραπέμπουν σε δομές του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού των μέσων του 20ου αι. Εδώ η κηλίδα ή οι κηλιδώσεις σχηματίζουν ρέουσες και απροσδιόριστες μορφές, των οποίων η «αντίστιξη» ηχεί στο συναίσθημα, καλώντας τον θεατή να αναλάβει παραστατική δράση. Σε ανάλογο πεδίο ενδημούν άλλα έργα, των οποίων η παραστατικότητα υποκρύπτεται κάτω την επεξεργασμένη, με τρόπο δομικό, σύνθεση. Αντίθετα από τα προηγούμενα, τα εν λόγω έργα διαθέτουν ισχυρή χρωματοπυξίδα, με το χρώμα και την υλικότητά του να αποτελούν το δομικό υλικό της σύνθεσης και της απόδοσης του χώρου. Ετέρα κατηγορία έργων ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον του Μεταμοντερνισμού και της Νεοπαραστατικότητας. Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που στα μεταμοντέρνα τούτα έργα το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα είναι κυρίαρχο και εναργές.
Δεν είναι επίσης τυχαία η εμμονή στην αναγνωρισιμότητα και, από πλευράς τεχνικής, η έμφαση στην πλαστικότητα της γραμμής. Μικρή συμμετοχή έχει άλλη ομάδα έργων με σαφή αναφορά τόσο στον Φοβικό Εξπρεσιονισμό του Henri Matisse όσο και στον «ονειρικό» του Marc Chagall. Εδώ ο συναισθηματισμός και το όνειρο, ως προσμονή κυρίως, προσλαμβάνεται ως αξία θετική. Η αλλοίωση των μορφών προσβλέπει στην αποδοχή μιας πραγμάτωσης, η οποία μόνον μέσα από την «παραμόρφωση» και τη «διαστροφή» των πραγμάτων μπορεί να αποκτηθεί. Ορισμένοι άλλοι καλλιτέχνες, εντός των ορίων του Συμβολισμού του 19ου αι., αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ύπαρξη ως argumentum. Για αυτό και οι τίτλοι των έργων αυτών αφορούν σε έννοιες ή καταστάσεις. Η ιστορημένη ανθρώπινη μορφή συγκεφαλαιώνει και διερμηνεύει το σύνολο της αντιφατικής πραγματικότητας. Είτε με τη γραμμή είτε με το χρώμα, τα συμβολιστικά τούτα έργα κατορθώνουν να σηματοδοτήσουν πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης, ρευστές και αδιόρατες, αλλά οι οποίες θέτουν τον θεατή ενώπιον μιας αναπαλλοτρίωτης και υποχρεωτικής Μεταμόρφωσης".
Από τον Οκτώβρη του 2014 η εικαστική πλατφόρμα "The ArtLoft" παρουσιάζει ομαδικές εκθέσεις που βασίζονται είτε στη συνεργασία με τις σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας και τη διαδοχική παρουσίαση κάποιων εκ των εργαστηρίων τους, είτε περιλαμβάνει projects ανεξάρτητων επιμελητών.
H πλατφόρμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Έργο της εικαστικού Αγγελικής Μπόμπορη με τίτλο "Αισθητήριο"
Έργο της εικαστικού Αγγελικής Μπόμπορη με τίτλο "Αισθητήριο"
Ο Εμπνευστής της ιδέας "stand up for.." ΔημήτρηςΛαζάρου και η εικαστικός Αγγελική Μπόμπορη δίπλα στο έργο της με τίτλο "Αισθητήριο"
Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών η εικαστικός Αγγελική Μπόμπορη μας μιλάει
για το έργο της:
"Προσπαθώ να αναλυσω δύο διαφορετικούς κόσμους ενηλίκων και παιδιών στο
ίδιο πλαίσιο.
Συγκρούονται αλλά και συνυπάρχουν ταυτόχρονα.Ο δίαυλος επικοινωνίας είναι
το ζητούμενο κι αν το αισθητήριο μας αντιλαμβάνεται αυτή τη γέφυρα..σύμφωνα
με το κοινωνικό πλαίσιο που ανηκουμε, αντιλαμβάνεται και τους κανόνες,τα
δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζει αυτό.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μάγδα Αποστόλου // Κωνσταντίνος Βαφειάδης // Κατερίνα Bildjuga – Lemodeti // Μαίρη Γιαννακοπούλου – Χρήστου // Αναστασία Γκινάκη // Λουκία Δραγάτση // Κατερίνα Ε. // Γωγώ Ιερομονάχου // Αγγέλα Καράλη // Βιργινία Κομνηνακίδου // Πένυ Κωνσταντίνου // Αγγελική Μπόμπορη // Βαγγέλης Μπόμπορης // Παναγιώτης Νέζης // Δημήτρης Πανταζής // Γιώργος Παπαδημητρίου // Σοφία Παπαδοπούλου // Γιώργος Φερέτος // Μαρία Φιλιππακοπούλου // Ηλιάνα Χρήστου // Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτρη Λαζάρου για την πρόσκληση να ευχηθούμε κάθε επιτυχία και να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία σε νέους εικαστικούς δημιουργούς να φανεί η δουλειά τους και να οργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής με θεματικές τόσο ουσιαστικές με σημαντικές εικαστικές προσεγγίσεις .
Κ.Κοντ
Κ.Κοντ