Όταν η Eurovision παριστάνει τον διαμεσολαβητή σε μια Ευρώπη που τη χωρίζουν σύνορα, προσφυγικό και οικονομική κρίση


Με παρουσιάστρια την Ελληνίδα Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, η σουηδική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας την κλήρωση για την κατάταξη των χωρών στο διαγωνισμό της Eurovision. Το μάλλον τηλεοπτικό, παρά μουσικό γεγονός της Ευρώπης, επανέλαβε και φέτος ένα ιδιότυπο σύστημα κλήρωσης προκειμένου να αποφύγει τα "καρτέλ" της ψηφοφορίας σε βορρά και πρώην ανατολικό μπλοκ. Αίσθηση προκάλεσε η εισαγωγή των υπευθύνων της Σουηδίας, που επέλεξαν το σήμα και το σλόγκαν και το σήμα του φετινού διαγωνισμού, κλείνοντας το μάτι σε μια ενωμένη Ευρώπη πέρα από σύνορα, εθνικότητες και ρατσισμό, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης στήνουν φράχτες με αφορμή το προσφυγικό και όχι μόνο.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα κληρώθηκε στον πρώτο ημιτελικό, μαζί με την Κύπρο, γεγονός που ευνοεί την ελληνική συμμετοχή στον πίνακα της βαθμολογίας.
AdTech Ad

Το σύστημα με τις έξι γυάλες

Για χρόνια, ειδικά μετά την πτώση του τείχους και την είσοδο στο διαγωνισμό χωρών από το πρώην ανατολικό μπλοκ, αλλά και την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, οι φανατικοί του θεσμού παραπονούνται για φιλικές ψήφους που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Η διοργάνωση για το λόγο αυτό, πριν την κλήρωση που θα καθορίσει ποια χώρα θα διαγωνιστεί σε ποιον ημιτελικό, μοίρασε τους υποψηφίους σε έξι κατηγορίες. Σε κάθε μία από αυτές τοποθετήθηκαν οι χώρες που παραδοσιακά ανταλλάζουν ψήφους, με βάση τη βαθμολογία των τελευταίων 12 ετών. Κατά την κλήρωση, επιλεγόταν μια χώρα από κάθε κατηγορία, ώστε να διαμοιράσει τις όμορες χώρες. Έτσι γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί πως θα διαμοιραστούν όσο καλύτερα γίνεται και έτσι η "γεωγραφική ψήφος" θα διασπαστεί.

Eurovision 2015: Ψηφίστε το χειρότερο τραγούδι που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό

Να σημειώσουμε πάντως πως η Ελλάδα, αν και κατηγορείται για την ανταλλαγή 12αριών με την Κύπρο, είναι από τις λιγότερο ευνοημένες σε σύγκριση με το μπλοκ του βορρά - Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Λετονία - το γκρουπ των πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών - ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία - αλλά και των χωρών πέριξ της Ρωσίας - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία και Ουκρανία.
Pot 1
Pot 2
Pot 3
Pot 4
Pot 5
Pot 6
Αλβανία
ΠΓΔΜ
Μαυτοβούνιο
Σλοβενία
Κροατία
Σερβία
Βοσνία Ερζεγοβίνη
Δανία
Φινλανδία
Νορβηγία
Ισλανδία
Εσθονία
Λετονία
Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν
Λευκορωσία
Γεωργία
Ρωσία
Ουκρανία
Βέλγιο
Κύπρος
Ελλάδα
Αυστραλία
Ολλανδία
Βουλγαρία
Τσεχία
Ιρλανδία
Μάλτα
Πολωνία
Σαν Μαρίνο
Αυστρία
Ουγγαρία
Ισραήλ
Μολδαβία
Ρουμανία
Ελβετία

Η τελική κλήρωση

Μετά από κλήρωση λοιπόν βγήκαν οι 18 και 19 αντίστοιχα χώρες που θα διαγωνιστούν στους δύο ημιτελικούς στις 10 και 12 Μαΐου αντίστοιχα. Η Ελλάδα κληρώθηκε στο πρώτο μισό του πρώτου ημιτελικού, με την οριστική σειρά εμφάνισης να προκύπτει αργότερα.

Eurovision 2015: Ψήφισε την ελληνική συμμετοχή που σου άρεσε περισσότερο από το 1974 ως και σήμερα

Οι μεγάλες Πέντε

Η Γερμανία θα ψηφίσει στο δεύτερο ημιτελικό, ενώ η διοργανώτρια Σουηδία θα έχει δικαίωμα ψήφου στον πρώτο. Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, οι μεγάλες πέντε, μαζί με τη νικήτρια χώρα περνούν απευθείας στον τελικό. Παρόλα αυτά, οι χώρες αυτές κληρώθηκαν για τον ημιτελικό στον οποίο θα μπορούν να ψηφίσουν με Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία να δίνουν την ψήφο τους στον πρώτο και Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο στο δεύτερο.

Eurovision σε ρόλο διαμεσολαβητή; Όπως λέμε, Κόφι Ανάν;

Οι υπεύθυνοι της σουηδικής τηλεόρασης επιχείρησαν να δώσουν έναν ενοποιητικό τόνο στην εκδήλωση, σε μια περίοδο όπου ο κατακερματισμός της Ευρώπης, με αφορμή προσφυγικό και ελληνικό δράμα βρίσκει την Ευρώπη ίσως πιο διχασμένη, ακόμη και από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο παρουσιαστής της κλήρωσης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικό για την Eurovision να φέρει τους ανθρώπους μαζί, να μας θυμίσει να γελάσουμε. Η Ευρώπη έχει ανάγκη κοινή διασκέδαση, κοινή ελπίδα και να ενωθεί"
Η πολιτική πίσω από την Eurovision: Έξι ιστορίες που θα ήθελες να ξέρεις
"Για τη Στοκχόλμη αυτή τη χρονιά επιλέξαμε ένα θέμα που θα κάνει το επόμενο βήμα. Η Eurovision δεν είχε να κάνει ποτέ με σύνορα, ιδεολογίες και πολιτικές. Είχε να κάνει με το να ξεπερνά το όρια που χωρίζουν τους ανθρώπους, από  στερεότυπα για φυλή, πολιτισμούς, θρησκεία και έθνη" ανέφερε κάνοντας σαφή αναφορά στα προβλήματα που κάνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να τρέμει συθέμελα. Είναι φυσικά δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού θα μπορούσε έστω και για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου να απαλύνει και να αμβλύνει τις διαφορές μιας Ευρώπης σε κρίση που σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Σουηδού, δείχνει να μετρά ιδιαίτερα και πάνω από όλα τα σύνορα και τους φράχτες, να προκρίνει τη φυλή σε βάρος της ανθρωπιάς, να αναγάγει κάθε θέμα σε πολιτικό και βαθιά ιδεολογικό και να αποδεικνύεται μεσαιωνικών αντιλήψεων στο ζήτημα της ανεξιθρησκείας και της ίσης μεταχείρισης. Άλλωστε ήταν το σουηδικό κράτος που σήμερα, δια του κρατικού παρόχου ραδιοτηλεοπτικού σήματος διατείνεται πως θέλει να εμφυσήσει την ενότητα και την αλληλεγγύη που θέλησε να "γδύνει" όσους πρόσφυγες περάσουν τα σύνορά του από τιμαλφή, προκειμένου να τους παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Με σήμα την Πικραλίδα

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης παρουσίασαν σήμερα και το σήμα του φετινού διαγωνισμού, το οποίο είναι το άνθος της Πικραλίδας συνοδευόμενο από το σλόγκαν Come Togehter. Το πανέμορφο λουλούδι μπορεί συμβολίζει σύμφωνα με τους διοργανωτές την ενότητα, ενώ κάθε σπόρος ξεχωριστά μπορεί να πετάξει μακριά και να ξαναδώσει ζωή.