Ταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια από την πτώση του πετρελαίου στα 26 δολάρια-Σε χαμηλό 13 ετών ο «μαύρος χρύσος»

Ταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια από την πτώση του πετρελαίου στα 26 δολάρια

Σημαντικές απώλειες για τη Wall Street, ενώ τα ευρωπαϊκά έκλεισαν με 3% πτώση η Φρανκφούρτη, 4,8% πτώση το Μιλάνο και 3,7% το Λονδίνο - Κραχ στην Αθήνα με 5,7%

Πανικόβλητοι προς την έξοδο των αγορών και μάλιστα κινδυνεύοντας να ποδοπατηθούν βρίσκονται οι επενδυτές, με τις ρευστοποιήσεις να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και να θυμίζουν την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Σαφής η στροφή τόσο των ιδιωτών επενδυτών όσο και αρκετών θεσμικών προς παραδοσιακά καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός αλλά και το γεν, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουν τουλάχιστον τα μέχρι χθες κεκτημένα τους.

Περισσότερα από έξι τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές από την αρχή του 2016, με τους προφανείς λόγους της κατάρρευσης να θεωρούνται οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία «ανώμαλη προσγείωσή της» στην παγκόσμια ανάκαμψη αλλά και η συνεχιζόμενη κατάρρευση της τιμής του μαύρου χρυσού.

«Η πτώση των αναδυόμενων αγορών σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πετρελαίου», αποτελούν ένα κοκτέιλ που δυναμιτίζει την όποια διάθεση των επενδυτών να επιστρέψουν σε μετοχικές τοποθετήσεις, όπως τουλάχιστον εκτιμά η Carin Pai, επικεφαλής επενδύσεων στην Fiduciary Trust Company Inc.

Το κόκκινο αποτελεί το... αγαπημένο χρώμα σχεδόν όλων των αγορών, με το αμερικανικό αργό να φθάνει να υποχωρεί άνω του 4%, τον S&P 500 να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 και τις αγορές Ευρώπης και Ιαπωνίας να έχουν εισέλθει και επισήμως σε bear market.

Στον αντίποδα ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με κέρδη που ξεπερνούν το 1% στην αμερικανική αγορά, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δέχονται εισροές-ρεκόρ, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,9883% από 2,038% που ήταν την Τετάρτη.

«Εάν η πτώση του πετρελαίου ήταν μόνο αποτέλεσμα χαμηλής ζήτησης, κανείς δεν θα ανησυχούσε», σπεύδει να τονίσει ο Peter Schaffrik, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών αγορών για την RBC Capital Markets. Σύμφωνα με τον κ. Schaffrik αυτό που πραγματικά ανησυχεί επενδυτές και ειδικούς είναι οι αιτίες που «ρίχνουν» τη ζήτηση, με πρωταρχικό τη μειωμένη κατανάλωση από την Κίνα, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει σε οικονομίες όπως αυτές των Ρωσίας και Βραζιλίας.


«Βουτιά» στη Wall Street
Με 2,2 τρισ. δολάρια να έχουν χαθεί από την αμερικανική αγορά από την αρχή του 2016, μοιάζει όλο και πιο δύσκολη η επιστροφή στην ομαλότητα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 και τον Dow Jones να «βλέπει» και τις 30 μετοχές του να βρίσκονται στο απόλυτο κόκκινο.


Σε bear market η Ευρώπη
Σε... κόκκινο συναγερμό βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές ενεργειακών ομίλων, τραπεζών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εμπορευμάτων και πρώτων υλών να ισοπεδώνονται.

Στην «κορυφή» της πτώσης μετοχές εταιρειών όπως αυτές των Anglo American (-7,8%) και ArcelorMittal (-8,5%) και BHP Billiton (-8,15%).

Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον μεταλλευτικό κλάδο και σε αυτόν εμπορευμάτων έχουν εμφανίσει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς παρασύρονται από τη βύθιση του πετρελαίου αλλά και τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, του βασικού καταναλωτή πρώτων υλών για τον πλανήτη.

Στο στόχαστρο των επενδυτών και οι μετοχές τραπεζικών ομίλων, με αυτές των ιταλικών τραπεζών να βιώνουν ορισμένα από τα πλέον οδυνηρά 24ωρα. Κλασσικό παράδειγμα η μετοχή της Banca Monte dei Paschi de Siena (BMPS)με απώλειες κατά τη σημερινή συνεδρίαση που έφθασαν στο 22% και συνεχείς διακοπές συναλλαγών.

Παράλληλα σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί ιδιώτες πελάτες προχωρούν σε απόσυρση καταθέσεων από την BMPS υπό τον φόβο ότι η τράπεζα μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει.

Πτώση 3,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, ο οποίος έχει εισέλθει σε bear market – δηλαδή υποχωρεί άνω του 20% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδά του -, στις 321,40 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 12,1% από την αρχή του έτους.

Απόλυτα αρνητική η εικόνα για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 3,3% στις 9.343 μονάδες, με τις μετοχές των Commerzbank και Deutsche Bank να υποχωρεί άνω του 5% και 6% αντίστοιχα.

«Βουτιά» 3,7% για τον FTSE 100 στις 5.659 μονάδες, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 3,84% στις 4.108 μονάδες. Απώλειες 3,52% για τον ισπανικό IBEX 35 στις 8.253 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB αποδυναμώθηκε κατά 4,8% στις 17.947 μονάδες.


Κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας στις 526 μονάδες (-5,7%) καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η αξιολόγηση θα αργήσει πολύ να έρθει, με αρκετούς να τη μεταθέτουν ακόμα και για τον Μάρτιο.

Οι δανειστές αποφεύγουν να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, ζητώντας πλήρως κοστολογημένες προτάσεις ενώ οι πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω λένε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως να ζητήσει και νέα μέτρα.

Σε αυτό το κλίμα, οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προμηνύουν ακόμα και μια νέα πολιτική κρίση.


Ομόλογα
Πιέσεις δέχονται τις τελευταίες μέρες και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς καταγράφει άνοδο στο 10,73% και η απόδοση του διετούς ανέρχεται στο 10,69%. Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 9,3% από 9,1% που ήταν τη Δευτέρα και 8,7% την Παρασκευή.

Παράλληλη ήταν και η πορεία των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων που αναρριχήθηκαν στο 11,4% από 9,6% τη Δευτέρα, 9,3% την Παρασκευή και 8,6% στις 13 Ιανουαρίου.


Χωρίς στηρίγματα οι ασιατικές αγορές
Στην Ασία, οι αναδυόμενες αγορές και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν σε χαμηλά έξι ετών καθώς η πτώση του δολαρίου HK (σε νέο χαμηλό από το 2007) δημιούργησε ανησυχίες για μαζικές εκροές κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές πετρελαίου και ακινήτων.

«Η 'βουτιά' του δολαρίου HK αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι οι εκροές κεφαλαίων επιταχύνονται καθώς τα funds πωλούν μαζικά μετοχές. Το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ είναι πολύ άσχημο» τονίζει ο Castor Pang, επικεφαλής έρευνας στην Core-Pacific Yamaichi Hong Kong.

«Η εύθραυστη κινεζική ανάπτυξη παραμένει το βασικό πρόβλημα για τους επενδυτές» τονίζει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AvaTrade.

Σε bear market βρίσκεται κι επίσημα το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Πηγή: www.newmoney
.gr