Την ώρα που εντός Ελλάδας μαίνεται η "μάχη" για το μεταναστευτικό και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα για την αντιμετώπιση του, περίπου 400 μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Πρόκειται για ακόμη μια τραγωδία στη γειτονιά μας που έρχεται να μας υπενθυμίσει τα όσα έχουν γίνει και στα νερά του Αιγαίου στην απεγνωσμένη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων που ζούσαν μέχρι σήμερα.
Την είδηση μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Reuters, επικαλούμενο τη μη κυβερνητική οργάνωση "Save the Children", η οποία βασίστηκε στις μαρτυρίες επιζώντων που διασώθηκαν από ένα άλλο πλοίο και μεταφέρθηκαν σε ιταλικό λιμάνι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, μεταξύ των θυμάτων ήταν και "πολλοί νέοι άνδρες, πιθανότατα ανήλικοι".
Η οργάνωση μίλησε με κάποιους από τους 150 επιζώντες στο Ρήγιο της Καλαβρίας, οι οποίοι διασώθηκαν από ιταλικό πλοίο και μεταφέρθηκαν μαζί με δεκάδες άλλους μετανάστες που επέβαιναν σε άλλα πλοιάρια.
Η οργάνωση "Save the Children" ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις 11 και στις 13 Απριλίου, περισσότεροι από 5.100 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία και την Πούλια.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και 450 παιδιά, 317 από τα οποία είναι ασυνόδευτα.
"Πολλά από αυτά έχουν ζήσει εμπειρίες φρικιαστικής βίας και έχουν χάσει φίλους, συγγενείς ή γονείς, ακόμα και σε πρόσφατα ναυάγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σχεδόν εκτός ελέγχου και στους δρόμους βλέπει κανείς πρωτοφανή περιστατικά βίας" ανέφερε ο Βαλέριο Μπλακς, διευθυντής της οργάνωσης.
Ιστορίες φρίκης
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές είναι συγκλονιστικές.
Σύμφωνα με τον 17χρονο Μπερχάνε:
"Ζούσαμε για τέσσερις μήνες σε ένα εργοστάσιο με σαρδέλες κοντά στην Τρίπολη. Ήμασταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Τρώγαμε μόνο μία φορά την ημέρα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Εάν κάποιος μιλούσε με κάποιον φίλο ή γείτονα, τον ξυλοκοπούσαν. Αυτό γινόταν για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Σε ανάγκαζαν να τηλεφωνήσεις στο σπίτι σου, να πεις ότι πρόκειται να πεθάνεις και την ίδια στιγμή σε χτυπούσαν, ώστε η οικογένειά σου να σε ακούσει να ουρλιάζεις...".
Ο ίδιος είπε ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η αναγκαία στήριξη -και ψυχολογική-, κυρίως για τους πιο ευάλωτους μετανάστες.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές περίπου 7.000 μετανάστες και τόνισε ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές θα έχουν τη στήριξη της Κομισιόν. Μένει να δούμε αν αυτή η δέσμευση θα γίνει και πράξη.
Δουλέμποροι πέταξαν πτώμα στους καρχαρίες
Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση έθεσαν την Τρίτη οι ιταλικές αρχές έναν δουλέμπορο από τη Γουινέα, ο οποίος κατηγορείται ότι έριξε το πτώμα μετανάστη στους καρχαρίες.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο μετανάστης πέθανε από εισπνοή βενζίνης, η οποία χύθηκε επάνω του εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Στη συνέχεια ωστόσο, ο δουλέμπορος φέρεται ότι έριξε το πτώμα στους καρχαρίες που ακολουθούσαν το σκάφος κατά τον διάπλου της Μεσογείου.
Ο δουλέμπορος συνελήφθη αμέσως μόλις οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Ραγκούζα της Σικελίας.
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι εξαιτίας των συνεχών αφίξεων μεταναστών θα πρέπει να εξευρεθούν επειγόντως άλλες 6.500 θέσεις, σε νέα κέντρα παραμονής, διότι όσα έχουν δημιουργηθεί, έως τώρα, είναι υπερπλήρη.
"Το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να λυθεί στην ρίζα του, με διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης", δήλωσε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24.
"Μια οικονομική υπερδύναμη σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξοδέψει κάτι περισσότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για το μεταναστευτικό. Πρέπει να πληγούν οι οργανώσεις των δουλεμπόρων και να σταθεροποιηθεί, παράλληλα, η Λιβύη", κατέστησε σαφές ο Τζεντιλόνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ