Συμβιβασμός στη διάσκεψη για την Ελλάδα: «Όχι» στο Grexit, έκτακτο Eurogroup για μεταρρυθμίσεις

tsipras_jeroen
Σε ένα συμβιβασμό, που μένει να αποδειχθεί πόσο «έντιμος» είναι, οδηγεί η συζήτηση για την Ελλάδα στην έκτακτη διάσκεψη, που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ειδική διάσκεψη αναφέρονται τα εξής:
«Μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία: οι συνομιλίες θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τα τεχνικά στοιχεία θα γίνονται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατό».
 Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίζει τη δέσμευση των συνομιλητών του ότι δεν θα τεθούν σε εφαρμογή σενάρια για Grexit, ενώ ο ίδιος δέχθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συμφωνηθεί το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συμφωνία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει το έργο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για την αντιμετώπιση των κλιμακίων από την ελληνική κυβέρνηση,υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εργασθούν με ασφάλεια στην Αθήνα.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει πλέον πολύ στενά περιθώρια να διαπραγματευθεί για το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ως τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης, καθώς, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης πολύ σύντομα εξαντλούνται. «Η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί ως τον Απρίλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Η μόνη ουσιώδης δέσμευση που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας από τους συνομιλητές του είναι ότι θα σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit και για άλλα σενάρια,όπως αυτά που μνημόνευσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να διευκολύνει χρηματοδοτικά την Αθήνα, αλλά θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με το Eurogroup, για να υπάρξει εκταμίευση ενός μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και, ειδικότερα, των 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν κέρδη του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα αφέθηκε ανοικτό στις συνομιλίες. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή ένα μέρος των μέτρων που θα συμφωνηθούν στο Eurogroup.
Σχετικά με τις διαφορετικές ερμηνείες, που έδιναν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα και οι άλλες 18 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το θέμα διευθετήθηκε και «όλοι όσοι μετείχαν στη συνάντηση δίνουν την ίδια ερμηνεία στη συμφωνία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ