Χάθηκε οριστικά η ευκαιρία για μια ειδική συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία, που θα επέτρεπε να επιβληθεί εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις Ελλήνων, καθώς οι Ελβετοί κατέληξαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της οποίας θα ανταλλάσσουν αυτόματα τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών από το 2018.
Η Ελλάδα είχε ανοικτό «παράθυρο ευκαιρίας» μέχρι και το 2013 να επιδιώξει μια συμφωνία με την Ελβετία, όπως αυτή που είχε συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προέβλεπε την επιβολή εφάπαξ φόρου με υψηλό συντελεστή σε όσους πολίτες του Η.Β. θα επέλεγαν να κρατηθούν από τις ελβετικές αρχές απόρρητα τα στοιχεία τους έναντι των βρετανικών φορολογικών αρχών. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 και απέφερε αρκετά σημαντικά έσοδα στο Λονδίνο.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ολιγώρησε, ενώ θα μπορούσε να είχε επιδιώξει τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας και για τους Έλληνες καταθέτες, που είχε εκτιμηθεί ότι θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ευκαιρία για συμφωνία φάνηκε ότι θα χανόταν στις αρχές του 2014, όταν ο Γ. Στουρνάρας είχε συνάντηση στην Αθήνα με την Ελβετίδα ομόλογό του, η οποία είχε δηλώσει απροθυμία να διαπραγματευθεί ειδική συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς η Ελβετία στρεφόταν σε νέου τύπου συμφωνίες αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων με τις φορολογικές αρχές τρίτων χωρών.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται η συμφωνία, στην οποία κατέληξε η Ελβετία με την Ευρωπαϊκή Ένωση: από το 2018, οι καταθέτες των χωρών της Ε.Ε. δεν θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς οι ελβετικές αρχές θα δίνουν αυτόματα όσα στοιχεία ζητούνται από τις φορολογικές αρχές των χωρών τους.
Η συμφωνία αυτή, που δεσμεύει και την Ελλάδα, αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να συναφθεί μια ειδική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τη φορολόγηση Ελλήνων καταθετών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η συμφωνία με την ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ από το 2018, όσοι Έλληνες κρύβουν «μαύρο χρήμα» στην Ελβετία θα έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους για να μεταφέρουν σε άλλους «παραδείσους», όπως η Σιγκαπούρη, τα κεφάλαιά τους, εξασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία τους δεν θα δοθούν στις ελληνικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλεσε τη συμφωνία «μεγάλο βήμα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς οι πολίτες της Ε.Ε. δε θα μπορούν πλέον να συσσωρεύουν χρήματα σε ελβετικούς λογαριασμούς για να τα κρύψουν από τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλεσε τη συμφωνία «μεγάλο βήμα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς οι πολίτες της Ε.Ε. δε θα μπορούν πλέον να συσσωρεύουν χρήματα σε ελβετικούς λογαριασμούς για να τα κρύψουν από τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
«Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους φορολογικής διαφάνειας μεταξύ της Ελβετίας και της Ε.Ε. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι άλλοι μας γείτονες σύντομα θα ακολουθήσουν. Η διαφάνεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα θα μπορεί να συλλέγει τους φόρους που της αναλογούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τα καινούρια διεθνή πρότυπα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών σε ό,τι αφορά εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και εισπράξεις δικαιωμάτων, δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Ελβετίας. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ελβετία, προβλέπει την έναρξη συλλογής στοιχείων το 2017 και την ανταλλαγή τους από την επόμενη χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ