«Λάβαμε την επιστολή αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα» δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ της περασμένης Παρασκευής.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ερωτηθείς για την λίστα υπογράμμισε «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».
«Να εξετάσουμε νέα στήριξη»
Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει σε αυτό μετά την τετράμηνη παράταση και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα.
Σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και από την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο Ολλανδός υπουργός αποσαφήνισε πως η λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία και προσέθεσε πως η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν μόνον μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τετράμηνη παράταση δίνει στην Ελλάδα και στους εταίρους τους τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψουν σε μια μελλοντική συνεργασία. Επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στις συμφωνίες. Όπως σημείωσε, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους βασικούς στόχους που αφορούν στην οικονομική σταθεροποίηση.
Αναφορικά με την ευελιξία, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικoύς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χανουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ συντάχθηκε με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι».
«Χρειαζόμαστε μια ενωμένη και ανθεκτική ευρωζώνη στα δύσκολα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως έχει η μόνη χώρα που γνωρίζει ότι έκανε υπουργικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο Grexit ήταν η Βρετανία, αποσαφήνισε δε πως έχει επενδυθεί πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης.
Σε ερώτηση του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δ.Παπαδημούλη, ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε ότι συμμερίζεται την πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στο ζήτημα της λίστας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ανέφερε επανειλημμένα πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κύριους στόχους του προγράμματος.
Μάλιστα, σημείωσε πως θα ήταν πολύ περίεργη ερμηνεία της Δημοκρατίας να θεωρεί κανείς ότι οι εκλογές σε μία χωρά μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πάντων στη ζώνη του ευρώ.
Δείτε σχετικό βίντεο