«Υπάρχουν όρια στη λιτότητα που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία» τονίζει στη βρετανική εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δείξουν πιο συμβιβαστική στάση προς την Αθήνα ασκεί η διοίκηση Ομπάμα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των “Financial Times”, όπου φιλοξενείται δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Ουάσιγκτον, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους «σκληρούς» της ευρωζώνης: «Υπάρχουν όρια στη λιτότητα που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία»!
Το ρεπορτάζ της «ναυαρχίδας» του διεθνούς οικονομικού Τύπου έχει βαρύνουσα σημασία σε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς αύριο η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή από τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, ευρισκόμενη μάλιστα σε δεινή διπλωματική θέση, αφού μόλις απέτυχε η προσπάθειά της να εξασφαλίσει μια συμφωνία Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία και η γερμανική τακτική για το χειρισμό αυτής της κρίσης αμφισβητείται ανοικτά από τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, που προέρχονται από υψηλές πηγέςστην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, οι αμερικανικές πιέσεις ασκούνται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για τη σκληρή στάση ορισμένων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της γερμανικής, οι οποίες πιέζουν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις για λιτότητα του ισχύοντος μνημονίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, που έφερε στην εξουσία τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτει το ρεπορτάζ, πρόκειται να διατυπώσουν την ανησυχία τους στην προσεχή Σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε διμερές επίπεδο, στη συνάντηση που έχει στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ.
Οι συντάκτες του ρεπορτάζ υπενθυμίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κατ’ επανάληψη παρέμβει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Ελλάδα, ορισμένες φορές μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο. Όπως αναγνωρίζουν πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, προσθέτουν οι συντάκτες, ήταν αποφασιστικής σημασίας η παρέμβαση Ομπάμα προς την Α. Μέρκελ, σε ένα τηλεφώνημα της ενδεκάτης ώρας, προκειμένου να πειστεί η Γερμανίδα καγκελάριος να υποστηρίξει την πρώτη διάσωση της Ελλάδας, τον Μάιο του 2010.
Η νέα κρίση στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις ανησυχίες που εκφράζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έρχεται σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον φοβάται για τις συνέπειες της αναταραχής στην Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία και για το ενδεχόμενο να απειληθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Οι συντάκτες του ρεπορτάζ υπενθυμίζουν ότι μόλις πρόσφατα ο Μπ. Ομπάμα υποστήριξε τις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για χαλάρωση της λιτότητας, με τη γνωστή δήλωσή του στο CNN («δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίσεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης»).
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών, που έφθασε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ κυβερνήσεων της ευρωζώνης και Αθήνας.
Αυτό που έχει καταστήσει σαφές, όμως, η αμερικανική πλευρά στους Ευρωπαίους είναι ότι θα πρέπει να βάλουν στην άκρη κάθε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να βρουν τρόπους να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Ακόμη και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τονίζουν οι FT, έχουν εκφράσει ανησυχίες για ορισμένους εντός της γερμανικής κυβέρνησης, που έχουν υποστηρίξει ότι το ευρώ θα επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν από καιρό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή στο σύνολο της ευρωζώνης. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πολύ σοβαρό φαινόμενο διάχυσης»των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνει κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι FT σημειώνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κάποια ειδική πρόταση για το θέμα της Ελλάδας, αλλά εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη λιτότητα, αλλά σε ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως ακριβώς προτείνει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Δεν θα χρειάζεται άλλες μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές», τονίζει ο αξιωματούχος της Ουάσιγκτον. «Χρειάζεται να κρατήσουν τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, που πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζονται για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».