Δύο αδέρφια από τη Λιβαδειά εκμεταλλεύονται τη δυναμική της στέβια και δημιουργούν τη δική τους αγορά στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Αντώνης και ο Γιάννης Παναγώτας, αμφότεροι μορφωμένοι, έγκαιρα διείδαν το κενό στην αγορά και έπειτα από αρκετή μελέτη δημιούργησαν τη δική τους εταιρία που εμπορεύεται το πρωτοποριακό προϊόν, διαθέτοντάς το σε φαρμακεία και επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών σε όλη τη χώρα.
Πλέον, διαθέτουν στη λιανική και τη χονδρική αγορά το προϊόν τους, ενώ πριν τα Χριστούγεννα άνοιξαν ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ερυθραία, αποκλειστικά με γλυκά στέβια. Την ίδια ώρα προχωρούν σε μια ακόμα καινοτομία, την υγροποιημένη στέβια, ενώ ήδη έριξαν στην αγορά σοκολάτες με στέβια, με το δικό τους… σήμα.
«Η κρίση φέρνει ευκαιρίες» και αυτό ισχύει στην περίπτωση των δυο αδερφών από τη Βοιωτία. Ο Αντώνης, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, και ο Γιάννης, καθηγητής μαθηματικών, είδαν από νωρίς τη δυναμική του προϊόντος, που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως αυτή της ΕΑΣ Αγρινίου. Βεβαίως, η παραγωγή ελληνικού προϊόντος είναι σε αρχικό στάδιο, λέει στο “ie” ο κ. Παναγώτας, για τον οποίο όπως και για τον αδερφό του η αγροτική δουλειά δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού ο πατέρας τους καλλιεργούσε βαμβάκι στον Ορχομενό.
Αφού μελέτησαν επαρκώς τα δεδομένα για το προϊόν, το 2012 ίδρυσαν μια εταιρία, την ISOSTEVIA, με έδρα τη Λιβαδειά, προκειμένου να ξεκινήσουν εμπορική δραστηριότητα. Πλέον η εταιρία, που απασχολεί 12 άτομα, διαθέτει στην αγορά προϊόν σε συσκευασίες 500 γραμμαρίων, sticks, αλλά και σε 25κιλους σάκους σε βιομηχανίες και καταστήματα ζαχαροπλαστικής.
«Η στέβια που εμείς εισάγουμε έρχεται από την Παραγουάη και έπειτα από σχετική επεξεργασία στις εγκαταστάσεις μας, είναι έτοιμη για να βγει στην κατανάλωση. Προτιμήσαμε την προμήθεια ακριβής πρώτης ύλης και όχι προϊόν από Κίνα, το οποίο διαφέρει αρκετά και ως προς τη γεύση.
Η στέβια στην Παραγουάη είναι πιο ακριβή, αφού η επεξεργασία γίνεται φύλλο-φύλλο, ενώ στην Κίνα η εκχύλιση γίνεται με επεξεργασία ολόκληρου του φυτού», εξηγεί ο κ. Παναγώτας.
Όλες οι εταιρίες θέλουν κωδικό με στέβια
Το ενδιαφέρον γύρω από την καλλιέργεια και την εμπορία του προϊόντος είναι ιδιαίτερα ζωντανό, παραδέχεται ο Βοιωτός επιχειρηματίας, ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά πως «όλες οι εταιρίες που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά (ποτά, αναψυκτικά, σνακ κ.λπ.) ενδιαφέρονται να παραγάγουν οπωσδήποτε κι ένα κωδικό με στέβια.
Η ISOSTEVIA κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες εταιρίες του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα προχωρά σε deal με ελληνική εταιρία που παράγει ποτά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη δυο συνεταιρισμοί της χώρας κατάφεραν να εξάγουν ελληνική στέβια σε χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγρινίου.